Adsense-top

Доживяхме министърът на правосъдието да няма правомощия да коментира работата на правосъдието!

Кой ако не Цецка Цачева, може да сътвори поредната чутовна глупост.
Цецка Цачева : " Нямам правомощия да коментира действията на прокуратурата"..
Правосъдният министър Цецка Цачева смята, че няма "компетенциите и каквито и да е било правомощия" да коментира дали са превишени правата на прокуратурата и КПКОНПИ по време на акцията по задържането на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.
За разлика от вицепремиера Екатерина Захариева, Цачева не пожела да оцени действията на разследващите и заяви, че институционалната компетентност у нас е изградена по начин че "всеки орган отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата и дали има превишени права".
Тя обясни позицията си преди реди откриването на конференция за детското правосъдие у нас с лектори евродепутатът Емил Радев и съдия Богдана Желявска. 
Иванчева беше задържана показно във вторник, като остана с белезници повече от пет часа пред Спортната палата. 
Според правосъдния министър ще има проверка от страна на прокуратурата дали има превишаване на права, въпреки че по този въпрос няма официална информация от страна на държавното обвинение.
"Затова държахме антикорупционният орган да се контролира от Народното събрание. Акцията започва от действия на антикорупционния орган. от действия на специализираната прокуратура и доколкото знам ще бъде извършена проверка в прокуратурата за това дали има превишаване на правата", заяви Цачева, цитирана от Дневник.
За разлика от нея вицепремиерът с ресор “Съдебна реформа” Екатерина Захариева в сряда след заседанието на Министерски съвет : “Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса", заяви Захариева.
На това от Рим през медиите реагира главният прокурор Сотир Цацаров, който попита дали това е позицията на целия кабинет и нарече изказването на вицепремиера "смущаващо". Днес Захариева отговори, че няма намерение да води война с институцииите, но продължава да смята, че са преминати граници".
Тя каза, че е миролюбив човек и призова противоречията да се изглаждат в разговор. "Вината на райония кмет трябва да бъде доказана в съда, но община "Младост" определено не вървеше добре и не може да се казва, че Иванчева не е виновна, само защото е стояла няколко часа с белезници при Спортната палата. Така е по НПК – трябва задържаният да присъства на описа на доказателствата при случаи на корупция по високите етажи" разясни министърът. Тя предположи, че най-вероятно не са направени грешки в разследването.
“Не омаловажавам работата по разкриването на това престъпление, но продължавам да смятам, че са преминати граници”, допълни тя пред Нова телевизия. В същото време пред бТВ председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви, че може би е трябвало да се опази достойнството на Иванчева. Въпреки това обаче той похвали действията на прокуратурата и КПКОНПИ по слчая.
“Може би, гледайки отстрани, действително би могло да се предприемат действия, които да защитят достойнството на този човек", заяви той. Цветанов напомни също така, че “докато няма осъдителна присъда тя е с презумпция за невинност". След което обаче лидерът на ГЕРБ в НС повтори, че подкрепя действията на прокуратурата. 

Източник: Хак нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...