Adsense-top

Историческа среща на лидерите на Северна и Южна Корея. Дали Севера ще опита да погълне Юга или обратното?

Лидерите на Северна и Южна Корея си стиснаха ръцете дружески над демаркационната линия, която разделя двете страни, като това се случи минути преди официалното начало на историческата среща на върха, предава AFP.
"Радвам се да ви видя“, каза Мун Дже-ин на севернокорейския си колега. 
Първо Ким-чен ун премина на територията на юга за малко, а след това и Мун също премина от другата страна на границата преди да се върне обратно.
Историческата среща  на върха е в Панмунджом. Тя започна в петък в 09:30 по сеулско време (03:30 българско). 
Точно тогава председателят на Държавния съвет на Северна Корея Ким Чен-ин пресече междукорейската граница и отиде в южнокорейската част на демилитаризираната зона. 
Там го очакваше президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, пише „Российская Газета“.
Лидерите на Севера и Юга бяха в добро настроение и се приветстваха топло. 
След това те си направиха обща снимка, държейки се за ръце.
Веднага на границата се случи интересен епизод, отбелязва изданието. След оживения разговор и усмивките Ким Чен-ин направи привикващ жест към Мун Чже-ин в посока на Северна Корея. Мун се засмя и прие поканата. Лидерите направиха няколко крачки, пресекоха границата и постояха няколко мига на севернокорейска територия, след което се върнаха в южнокорейската част, продължавайки по съгласуваната програма на срещата на върха.
Този епизод, коментира „РГ“, предизвика оживление и аплодисменти в международния пресцентър в южнокорейския Коян, където се намират около три хиляди акредитирани за срещата на върха медии. „Ето и нашият президент е бил в Севера“, с хумор изкоментираха местните журналисти.
След това Мун Дже-ин и Ким Чен-ин продължиха в демилитаризираната зона, ходейки по разстлано червено килимче и влязоха в сградата, където ще се състоят официалните преговори. Ким остави запис за посещението си в книгата за почетни гости на първия етаж на зданието.
Лидерите ще обсъждат ситуацията на Корейския полуостров и заявката на Пхенян да прекрати ядрената си програма. Мун Дже-ин изтъкна, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи. Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".
"Дойдох тук, решен да дам сигнал за началато на прага на една нова история", заяви Ким Чен-ун в началото на срещата, добавявайки, че е много развълнуван. По-късно севернокорейският лидер е заявил на южнокорейския президент Мун Дже-ин, че е готов да го посети в Сеул "във всеки момент", ако бъде поканен. Това съобщи говорителят на южнокорейското правителство.
Ядреният арсенал на Северна Кореня заема централно място в разговорите между двамата и Мун Дже-ин се надява да бъде сключено "смело споразумение", която да направи голям подарък на корейския народ като цяло и на хората, които искат мир.
Ким Чен-ун е придружаван от Ким Йо-чен, неговата сестра и близък съветник, както и от отговарящия за междукорейските отношения. Мун Дже-ин е съпровождан от шефа на военното разузнаване и директората на кабинета си.
Тази среща предшества дългоочакваната среща на върха между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.
След идването си на власт в края на 2011 г., след смъртта на баща си, Ким Чен-ун засили значително ядрените и балистични програми на Северна Корея. 
Срещата между лидерите показа готовността им да разговарят въпреки натрупаните проблеми през десетилетията, отбеляза кореспондентът на БНТ за Азия Георги Джартов. По думите му срещата е показала, че двамата лидери са добронамерени един към друг.
Имаше много усмивки, много прегръдки, което беше доста неочаквано за подобна среща на лидери на държави, които технически са в състояние на война, коментира Джартов. 

Източник: Епицентър, заглавието е редактирано от ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...