Adsense-top

Кънчо Стойчев: Ако премиерът не потуши напрежението в страната, вървим към избори

Премиерът Бойко Борисов балансира умело в чужбина и защитава добре националните интереси на България пред ЕС, НАТО и Москва, но ако не потуши нарастващото напрежение вътре в страната, вървим към избори. 
Това заяви пред БНТ социологът Кънчо Стойчев.
"Борисов направи разумен план за Балканите, но трябва да направи такъв план и за България. 
Иначе вървим към избори - без значение дали БСП е готова да вземе властта или не", заяви Стойчев. 
"Хората одобряват външната политика на правителството, по този въпрос има консенсус. 
Но се интересуват повече от ситуацията в страната, където безобразието е много голямо, корупцията е голяма. 
Случаят с избягалите затворници е емблематичен за всяка сфера. Получава се така, че почти няма случай на голямо престъпление, където да не са замесени точно тези, които трябва да го предотвратят", обясни социологът. 
Според колежката му Антоанета Христова в България има спешна нужда от реформи.
"Досега Борисов решава проблемите в България с даването на повече пари. Но така реформи не се правят", каза Христова. Според нея БСП не е готова да поеме управлението в страната.
Социолозите смятат, че у българите - а и у всички европейци, расте страхът от нова световна, предвид ситуацията в Сирия.  53% от анкетираните българи вече се страхуват от избухването на евентуален конфликт.
"Българите се страхуват, че ЕС няма тактика за ефективна защита на всичките си членове. Затова решението на Борисов в конфликта с руските дипломати да протегне ръка и на едните, и на другите  и да превърна страната ни в балансиращ мост се радва на одобрение. Приема се като проява на разум. Извън съмнение е, че сме част от ЕС и НАТО. Но Брюксел не е Господ. Трябва да се прави разлика между интереса на страната и принадлежността към двата съюза", обобщи Кънчо Стойчев. 

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...