Adsense-top

„Топлофикация” се оправдава за сметките с неясна формула

Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на наредбата за топлоснабдяване. 
Това съобщиха вчера от "Топлофикация София". 
Както вече стана известно, много абонати от столицата се оплакаха от високи сметки за март, не само в сравнение със същия месец на миналата година, но й спрямо предходните два - януари и февруари. 
От "Топлофикация" вече се оправдаха с това, че в цяла София потреблението на енергия за март е с 40% повече от отчетеното през март 2017 г. 
Според столичното дружества през миналия месец средната температура е била плюс 6 градуса, докато през март 2017-та, тя е била плюс 9 градуса. 
Пред ДУМА обаче потребители от София информираха, че и на фактурите им и за миналогодишния март, и за март тази година е отбелязано, че средните температури за месеца са били плюс 9 градуса. 
С 23% пък бе увеличена цената през април 2017-та, което също се е отразило на сметките през този сезон, оправдаха се още от дружеството. 
От дружеството обясниха още, че когато бъдат отчетени уредите за дялово разпределение след няколко седмици и бъдат изготвени изравнителните сметки, хората ще имат реална представа какво са потребили и какво са платили.
От "Топлофикация" съобщиха вчера, че потребителите могат да се ориентират в месечната си сметка, чрез формулата за изчисление. 
Ето примера, който дават от "Топлофикация София":
"(Енергия отоплени + сградна инсталация за сезон 2016/2017): брой дни с отопление за сезон 2016/2017 (185 дни) x брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* актуална цена на топлинната енергия (79,98 лв./МВтч без ДДС)
*Как се определя корекционният коефициент, с който се коригират сметките за м. март 2018 г. във всяка отделна сграда: Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018 г.: количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017 г."
От дружеството съобщават още, че за база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки може да открие останалите необходими данни, които да приложи във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си, съветват от столичното парно.
В началото на седмицата на срещна с изпълнителния директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски омбудсманът Мая Манолова за пореден път поиска дружеството да информира по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. 
Междувременно вчера десетки граждани се събраха пред сградата на Министерството на енергетиката на протест срещу високите сметки за парно за март. Недоволстващите поискаха и отмяна на таксата "сградна инсталация". Според някои от тях сметките им за парно за месец март са с 20% до 40% по-големи от тези през зимните месеци. Имаше и граждани, които заявиха, че сметките им за март са със 100% "по-солени". Протестът приключи, след като министърът се съгласи да изслуша недоволните граждани.
Гражданите са настоявали за промени в наредбата за топлоснабдяване, след като преди дни тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно, съобщиха от МЕ. Петкова е обяснила, че в момента експертите от ведомството анализират съдебното решение, за да не се допусне правен вакуум и хаос при окончателното изравняване на сметките в края на отоплителния сезон.

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...