Adsense-top

Измислиха нов повод за война - Израел "откри" ядрени арсенали в Иран...

 
Иран лъже света, когато заявява, че не е имал ядрена оръжейна програма.
Техеран от години разполага със секретна Програма "Ахмад" за проектиране, производство и тестване на ядрени бойни глави.
Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, добавяйки, че обвиненията му се основават и на ирански документи, с които разполага страната му.
Малко по-рано от кабинета му съобщиха, че Израел ще направи изявление, което ще предизвика значително развитие на международната позиция по сделката от 2015г. с Иран за отмяна на санкциите в замяна на спиране и поставяне под експертен контрол на ядрените дейности.
Техеран винаги е твърдял, че ядрената му програма има мирен характер и никога не се е стремил да разработва атомно оръжие, макар че, ако поиска, може да го направи.
Сега Нетаняху казва, че всичко това е било "безобразна лъжа", продължаваща години наред.
"След като подписа ядрената сделка през 2015г., Иран засили опитите си да скрие секретните си досиета. През 2017г. ги премести на строго секретно място в Техеран", каза премиерът. Според него властите продължават да съхраняват и разширяват познанията си за ядрени оръжия с цел да ги използват в бъдеще.
Иранската държавна телевизия заяви, че всичко това е пропаганда, пълна с неоснователни обвинения, в която няма нищо ново.
Но говорейки в министерството на отбраната, Нетаняху добави, че страната му разполага с точни копия на иранските ядрени архиви и че е споделил разузнавателни данни със САЩ, които могат да проверят и потвърдят автентичността им.
По време на речта му бяха демонстрирани и видео кадри, за които Израел твърди, че са от един от секретните ирански обекти. Данните ни сочат, че това е програма с всичките 5 елемента на проект за създаване на ядрено оръжие, добави Нетаняху.
Тя е с ясна цела за трупане на ядрен арсенал и поради това ядрената сделка от 2015 г. е основана на лъжи, каза премиерът. Сигурен съм, че призидентът на САЩ Доналд Тръмп ще постъпи правилно и ще поиска ревизия на споразумението, заяви още той.
Нетаняху показа част от "оригинална иранска презентация", на която се виждало, че целта е създаване на 5 ядрени бойни глави с мощност от 10 килотона, които да са достатъчно малки, за да бъдат монтирани на ирански балистични ракети.
В първата си реакция президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че твърденията на Нетаняху са демонстрирали, че е бил 100% прав за подозренията и критиките си към сделката от 2015 г. Той напомни, че е дал срок до 12 май страните, гарантиращи това споразумение, да намерят начин то да бъде подобрено.
Анализатори обясняват, че Израел, който винаги е бил против сделката, е дал алиби на Белия дом да напусне споразумението. Но в същото време Тръмп може да говори за желание САЩ да се оттеглят от Близкия изток, докато в действителност, ако ликвидира ядрената сделка с Техеран ще се окаже още по-обвързан. Причината е, че Иран ще се почувства с развързани ръце да преследва целите си, които според критиците му са го превърнали в може би най-големият финансист и подръжник на тероризма и дестабилизацията в район, простиращ се от Северна Африка през Близкия изток до Централна Азия. Речта на Нетаняху идва по-малко от седмица след срещите във Вашингтон на Тръмп с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел. Те се опитаха да убедят домакина си да не ликвидира сделката с Иран, но и не посочиха публично как тя би могло да стане по-строга към властта на аятоласите.
В Израелския парламент е внесен законопроект, който да упълномощи правителството да започне война, или мащабни военни действия.
От Иран обявиха, че всичко е поредна пропаганда, която цели да разпали война.
Припомняме, до момента нито едно Западно обвинение за оръжия за масово унищожение в региона, не се оказа истина. Нито оръжията на Саддам, нито на Кадафи, нито на Башар Асад. Сега очевидно е време да се воюва с Иран, и този път заплахата са вече направо ядрени оръжия.
Всъщност, ако имаха такива, никой не би воювал с тях, доказателство за което са събитията в Северна Корея. Воюва се само с някой, който няма оръжия, с които може да те удари болезнено...

Източник: Дневник, с редакции...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...