Adsense-top

"Македонски гинки" свързани с Богомил Манчев и съпруга на Юлия Тимошенко също искали да купят ЧЕЗ

Македонската компания „Алфа Енерго“ е пратила необвързваща оферта на чешката „ЧЕЗ Груп“ за бизнеса й в България. Това се е случило в началото на 2017 г., но офертата не е преминала в обвързващ ангажимент, сочи документ, с който Биволъ разполага.
„Алфа Енерго“ не фигурира в официалния списък на компаниите, с които ЧЕЗ е преговаряла. В наддаването участват „ТЕЦ Бобовдол“ свързана с Ковачки, чешката „Енерго-Про“, „Инерком“ на Гинка Върбакова и два консорциума: Фючър Енерджи/Индия Пауър и A&P/STFA. Сделка бе сключена с никому неизвестната „Инерком“ на Гинка Върбакова, което предизвика скандал в България заради неясното финансиране и скромните възможности на фирмата.
На въпрос на Биволъ дали в ЧЕЗ Груп са получили такава необвързваща оферта от „Алфа Енерго“ и дали тя е била обсъдена, от пресофиса на чешката фирма съобщиха следното: „Имаме договорености за  неразгласяване с всички страни, проявили интерес към процеса на продажбата и не коментираме индивидуалните участници“. На практика с това се потвърждава, че „Алфа Енерго“ е участвала в процеса на продажбата.
Офертата на Алфа Енерго е за 310 милиона евро, като тя включва и „ТЕЦ Варна“, оценена на 80 млн. евро. Освен това македонците искат да поемат и дълговете на ЧЕЗ към ЕБВР, които възлизат сумарно на 116 млн. евро. Официалното писмо с намеренията за закупуването на българските активи е изпратено в края на 2017 г. 
Опитите на Биволъ да получи коментар за офертата на „Алфа Енерго“ от македонския офис на „Алфа Холдинг“, част от който е фирмата, не се увенчаха с успех.
Първоначалните намерения на ЧЕЗ бяха да продаде бизнеса си в пакет и това съвпада с офертата на македонците. В крайна сметка обаче ТЕЦ Варна беше продадена отделно през октомври 2017 г. на фирма свързана с бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Официално цената не беше оповестена, но чешкия вестник Hospodarske Noviny писа, че офертата е била за около 50 млн. евро.
Кой стои зад „Алфа Енерго“?
В документа с офертата на „Алфа Енерго“ пише, че тя е собственост на семейството на някой си Димитър Тренков. Управителят на фирмата, който е сложил подписа си под офертата до ЧЕЗ, се казва Александър Заовски. 
„Алфа Енерго“ има лиценз в Македония за търговия с ток. Тя се представя като част от групата „Алфа Холдинг„, включваща фирми за търговия с горива, химически продукти и финансова къща.
Случаят на македонската „Алфа“ твърде много прилича на този на българската „Инерком“. Нито Тренков и Заовски, нито фирмите от групата „Алфа Холдинг“ са известни в Македония. Те не притежават активи и опит, за да управляват милиардния бизнес с ток на ЧЕЗ в България, който обслужва над 3 милиона души, с милион повече отколкото населението на югозападната ни съседка. 
Източникът на внушителната сума от 426 милиона евро не е посочен в офертата на „Алфа“, но в документа се твърди, че компанията е „в състояние да осигури необходимото финансиране за плащането в кеш“, като при това нямало да зависи от трети страни за финансирането на сделката. 
Несериозно звучи мотивацията на компанията, която чрез тази сделка цели „да стабилизира енергийната ситуация в Македония“.
Богомил Манчев и Вук Хамович
Но зад „Алфа“ изглежда стоят интересите на добре познат български олигарх и сръбските му партньори. На посочения адрес за регистрация на фирмите от „Алфа Холдинг“ е регистрирана и фирмата ENERGY FINANCING TEAM (EFT), която се свързва с Богомил Манчев и сръбския олигарх Вук Хамович, установи проверка на Биволъ. 
EFT е известен играч в търговията с ток на Балканите и преди години беше обект на разследване от страна на Прокуратурата в България за ощетяване на НЕК с неизгодни сделки. В крайна сметка това разследване беше смачкано и прекратено през 2012 г. при сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.
Фирма на Вук Хамович със същото име EFT Ltd. е била разследвана и във Великобритания от SFO (Serious Fraud Office) за отклоняване на американски помощи за ток за Босна и корупция. Разследването обаче е прекратено без да прерастне в обвинения срещу бизнесмена.
 Българският енергиен бос Богомил Манчев се свързва най-вече с огромните суми получени от консултантската му фирма „Риск Инженеринг“ за прекратения проект АЕЦ „Белене“. В дипломатическа депеша на Държавния департамент на САЩ той е посочен като представител на „енергийната мафия“.
 „Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица близки до организираната престъпност“, пишат американските дипломати в доклада, многозначително озаглавен: МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР [06SOFIA1691].
През 2013 на Манчев беше повдигнато обвинение за присвояване на 8,6 милиона лева от проекта АЕЦ „Белене“, но през 2015 г. то беше снето поради липса на доказателства. Така или иначе енергийният олигарх не минава за приближен на сегашната управляваща клика и нейните икономически кръгове. Евентуалното придобиване на контрола върху 1/3 от българската електроразпределителна мрежа от Манчев и неговото лоби едва ли би се харесало и отговаряло на интересите на правителството Борисов 3. 
И съпругът на Тимошенко?
Зад „Алфа“ обаче има и чешка връзка. Домейнът на групата е регистриран от фирма за хостинг и изработка на уеб сайтове в Чешката република, показа справка на Биволъ. Във фирмените документи на „Алфа Енерго“ обаче няма никакви индикации, че те имат бизнес в Чехия.
 Още по-интересни връзки излизат от лицето посочено за контакт по офертата на македонците към ЧЕЗ. Това е Ота Щрос , който е дал персоналния си имейл, както и телефон в Прага. 
 На същия телефон отговаря фирмата Earth Energy, s.r.o., в която като бивш собственик се появява Яна Щрос. По-интересен е обаче сегашният собственикът на компанията Вацлав Франц. Той има две общи фирми с Олександр Тимошенко.
 Колеги на Биволъ от Чешкия център за разследваща журналистика установиха, че Олександр Тимошенко е съпругът на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, известна като „газовата принцеса“. През 2012 г. той получи политическо убежище в Чехия, след като съпругата му Юлия беше хвърлена в затвора от режима на Янукович. 
***
Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Източник: Биволъ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...