Adsense-top

Надзирател с изваден насреща му пистолет бил виновен, "не направил достатъчно"... Цецка абсолютно нямала вина...

 
Надзирател, с изваден срещу него пистолет, се оказа виновен за бягството от затвора. Това обяви разследването. Причината била, че пистолетът бил конкретно насочен към другия надзирател, а не към него. И той бил длъжен да "направи нещо".
Подобен абсурд единствено потвърждава пълната некомпетентност на министерството на правосъдието, и така както се опитва да снеме вината от министър Цачева, реално е направи още по-голяма.
Ясно е, че срещу изваден пистолет, дори да не е насочен към теб, няма много какво да направиш. А си скочил, а е гръмнал. Дори да не уцели теб, може да гръмне по колегата.
Но то герберите, това могат да измислят. С целия мозък на Винету Банкянски и с дипломата му на доктор на науките в МВР.
Проверката на Министерството на правосъдието не е установила как избягалият от затвора Владимир Пелов е получил пистолет. Освен това не е ясно дали сред работещите там има някой, който му е съдействал, предаде бТВ. Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента. Започват дисциплинарни производства срещу 12 надзиратели и двама началници в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.
„Съответните длъжностни лица са били наясно с високата обществена опасност, която представляват Пелов и Колев, макар че двамата са били с различни характерологични особености. Пелов е амбициозен, хитър и много адаптивен, като в документацията за него изрично е записано, че той е в състояние да упражнява „изключителен контрол върху емоциите си”. Колев е с импулсивни и неовладяни реакции и му липсват умения за овладяване на гнева и агресията”, посочи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.
По думите му проверката е установила редица нарушения по надзорно-охранителния режим от страна на длъжностни лица, най-вече неизвършване на личен обиск и претърсване на багаж.
„Имаме някои от служителите, които определено в ситуацията са се изплашили, което в случая е нормално с насочено оръжие срещу главата на служител”, заяви Ивайло Йорданов, началник сектор „Охрана и сигурност”.
До края на дисциплинарките нито един от 14-те служители на затвора няма да бъде отстранен от работа.
Вече е установено, че двамата бегълци са подготвяли бягството доста дълго време. Няколко месеца те са наблюдавали действията на надзирателите и стриктно са си набелязвали минусите в тяхната работа.
В деня на бягството двамата са напуснали сектора на затвора един час по-рано, стигнали са до двора, където са се разходили, след това са отишли до лавката и малко след това – с пистолета през цялото време, са се отправили към стаята за получаване на техника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...