Adsense-top

Зам.-министър на правосъдието за новото бягство от затвора: Това не е бягство, отклонение е!

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, който вчера обясни в сутрешния блок на Нова телевизия, че няма да има нови бягства от затвора, отново се включи в предаването „Здравей, България“. 
За да коментира ново бягство – този път от затвор в Пловдив.
Повече от 42 часа няма следа от 42-годишния Георги Танчев, по-известен като Жоро Манджата. 
Полицията е вдигната на крак и продължава да го издирва.
"Това не е бягство от затвор, а отклонение от външен работен обект", обясни уверено Проданов.
Танчев е бил осъден на една година затвор за притежание на наркотици. 
Преди това е бил осъждан многократно за същото. 
Сега излежавал наказанието си при общ режим в общежитие от открит тип и преди ден бил изпратен на работа в мандра в Пловдив. 
Още след първия си работен ден обаче Жоро Манджата не се прибрал в затворническото общежитие и сега е обявен за общодържавно издирване.
"Целият този случай показва за пореден път, че обществото е много слабо запознато с основни принципи на изпълнение на наказанията у нас. Затворническото общежитие от отворен тип не е точният смисъл на думата затвор. Режимът се определя с присъдата. Това не е бягство, а отклонение от външен работен обект”, заяви в "Здравей, България" зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.
 „Настаняването на лишени от свобода в общежития от открит тип е предварително и умишлено заложен риск, защото се търси баланс между неизбежните отклонявания на такива лишени от свобода и необходимостта тези хора, които представляват ниска обществена опасност, да не се откъсват изцяло от обществото. Опасността, когато един човек с ниска присъда попадне в затвор да се превърне в по-сериозен престъпник, е огромна. Затова е този режим на работа без охрана във външни работни обекти. Според закона дори съществува възможността при определени обстоятелства някои лишени от свобода да нощуват извън района на затворническите общежития”, поясни Проданов.
По думите му не трябва да се прави аналогия с избягалите опасни затворници от Софийски централен затвор и „този нещастен наркоман”.
„Обиколени са заведения на територията на града и казина, но все още няма следа от него”, обясни от своя страна зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Той призова всеки, който има данни за местонахождението му, да съобщи на властите.
„Всички обстоятелства относно настаняването му от началото на март до бягството му ще бъдат щателно проверени. Данните за съдебното минало на лицето са от извършени кражби в периода 1998-2011 г. Дали ще има вътрешна проверка в затвора зависи от администрацията. Според нашите правомощия ще положим усилия да установим всички обстоятелства, касаещи конкретния случай. Засега нашата приоритетна задача е да установим местонахождението на Танчев”, каза Илиев.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...