Adsense-top

Държавата не се нае да купи част от ЧЕЗ, но тя и Ковачки искат по-скъп ток

Шоково поскъпване искат не само електроразпределителните дружества, но и самите производители на електроенергия, съобщава Капитал. 
Централите могат да се окажат решаващ фактор за драстичното поскъпване на тока.
От ЧЕЗ, Енерго-про и ЕВН вече изявиха претенциите си за повишаване на цената на електрическата енергия от 5 до 51%. 
Засега обаче от  КЕВР отричат допускането на толкова голям скок. 
Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на сайта си исканията на енергийните дружества за новия регулаторен период, който започва на 1 юли.
От информацията става ясно, че за покачване настояват ТЕЦ-овете, свързани с бизнесмена Христо Ковачки - Бобов дол и Марица 3, както и ТЕЦ Варна със собственик Данаил Папазов – бивш транспортен министър. 
Те искат двойно и дори тройно по-високи от досегашните цени, по които продават ток. 
Държавният ТЕЦ Марица-изток 2 настоява за поскъпване от 32%, т.е. един мегаватчас вече би струвал 98.75 лв. без ДДС при сегашна стойност от 75.08 лв. ВЕЦ-овете, собственост на НЕК, са поискали увеличение на цената с 18% до 82.62 лв./мВтч без ДДС. 
В същото време поисканото от АЕЦ Козлодуй поскъпване изглежда символично - 3%, до 56.43 лв. без ДДС. Това поражда въпроса дали страната ни не изпитва нужда от атомна енергетика. 
При средна пазарна цена под 70 лв. за мегаватчас, ТЕЦ Варна вече иска да продава на 195.12 лв. за мегаватчас. Американският ТЕЦ Марица 3 пък е обявила, че иска да работи на цена от 157.09 лв. за мегаватчас, а Бобов дол - на 120.98 лв./мВтч. 
Държавният електроенергиен системен оператор също иска поскъпване на цената за пренос с 36% и с 49% за достъп до електроенергия. Предложението е първата тарифа да се промени от 8.15 лв. до 11.05 лв. без ДДС, а таксата за достъп да бъде увеличена до 1.62 лв. без ДДС за мВтч.
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви категорично, че регулаторът няма да допусне чувствително повишаване на цената на електроенергията за потребителите. 
По думите му през последните няколко години дружествата от сектора вече са искали увеличения в рамките на 30 - 50%. Така например за 2017г. КЕВР определи увеличение на цената с едва 1.5% с оглед на своите икономически и финансови анализи.
Въпреки думите на Иванов, сега ситуацията е различна. Поисканото увеличение от  ТЕЦ Варна, Бобов дол и Марица 3 е нов и значим фактор за пазара. До сега те не са участвали при формирането на средната цена.
Според Закона за енергетиката КЕВР ще трябва да определи квоти за участието на тези централи на регулирания пазар, което неминуемо ще се отрази в крайната цена на тока.

Източник: 19 min.bg, заглавието е редактирано от ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...