Adsense-top

Мая Манолова: По договора със САЩ сме длъжни да екстрадираме българи без доказана вина!

 
„Договорът за екстрадиция със САЩ е ратифициран през 2008 г.“ Омбудсманът няма отношение по екстрадициите, тъй като не е специалист по международно право, отбеляза Манолова.
Тя каза какво следва за Желяз Андреев. По думите и трябва да се изчака решението на съда.
Манолова допусна, че днес ще бъде решено Андреев да остане в ареста, след което в 60-дневен срок трябва да се установи вината му и да се реши дали да се екстрадира в САЩ.
„По договорите с другите държави не сме длъжни да предаваме български граждани, за да бъдат съдени в друга държава, за разлика от договора с Америка. Това обаче може да се промени“.
„Извършването на престъпление води до носене на отговорност, независимо дали си служител или управител. Обвинението е за умишлено престъпление. Той е знаел какво прави“, каза Манолова.
Би следвало да има по-голяма превенция и контрол за престъпленията при нападенията от кучета. Трябва да са завишени санкциите. Не се съмнявам, че по случая с нахапаното 6-годишно дете ще има наказани. Това каза националният омбудсман Мая Манолова в ефира на БТВ.
Омбудсманът коментира и промените, касаещи фалитите на работодатели.
„Промяната на закона бе свързана с много емоции и атаки срещу институцията на омбудсмана. Те вече дават резултати. 3500 души са подали заявления за обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията. Работниците трябва да имат специална защита на трудовите си права“, увери Манолова.
Тя предупреди и за изтичащите срокове за обезщетения. „За работодатели, обявени в несъстоятелност след 1 февруари 2015 г., работникът трябва да подаде заявление за дължимите суми към НОИ до 31 май. „България е в топ 5 по свръхзадълженост и невъзможност на гражданите да си обслужват кредитите.
Въпреки този огромен проблем интересът на депутатите е бил малък“, каза ще омбудсманът. По думите на Манолова трябва да се даде шанс на длъжниците и кредиторите, за да се стигне до справедливост.
„С новия закон за частните фалити се дава възможност на хората да плащат разсрочено дълговете си или да се изплати голяма част от дълга, от което ще са доволни и кредиторите“.

Източник: novini.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...