Adsense-top

Правителството НЯМА да иска преразглеждане на договора за екстрадиция със САЩ

Щатски съд търси Андреев във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. 
Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи. 
Американските власти поискаха екстрадицията и на другите четирима български граждани. 
Прокуратурата обаче обяви, че няма да иска задържането им под стража докато тече производството по екстрадиция като главният прокурор се позова на мотивите на определението на първоинстанционния съд, който отказа да остави в ареста Андреев.
"Не е разумно да се мисли, че такъв договор може да бъде променен веднага, защото това не може да се случи без другата страна, която е САЩ. 
Този тип договори са еднотипни, сключен е през 2008 г., предишният е от 1928 г." , са коментирали от правосъдното министерство.
"Истината е, че трябва да се разбере защо през 2008 г., когато е сключван договорът, подписът е сложен механично и не е изследван въпросът за различието между правните системи у нас и в САЩ", коментира пред "Икономист" Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 
Подписът под договора е на Миглена Тачева, правосъден министър в правителството на тройната коалиция и настоящ директор на Националния институт по правосъдие. До момента тя не е коментирала темата, но от правосъдното ведомство подчертават, че това са еднотипни договори.
Подобен на случая с Андреев имаше преди шест години, когато протести пред Съдебната палата принудиха премиера Пламен Орешарски да води преговори по дипломатически път по случая с Гергана Червенкова, която бе обвинена в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Впоследствие бе доказано, че обвиненията са несъстоятелни. Още тогава имаше настоявания за промяна на договора за екстрадиция със САЩ.
От 2013 г. до сега България е екстрадирала 7 българи по искане на САЩ, съобщиха пред „Икономист” от правосъдното ведомство. „Обратен процес – от САЩ към България, няма”, каза от своя страна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. От ведомството на Цецка Цачева уточниха, че от международните ни договори единствено този със САЩ допуска екстрадиция на собствени граждани на двете държави. На въпрос колко души сме предали на Турция след опита за преврат там, от правосъдното министерство отговориха: четирима – двама през 2016 г. и двама през 2017 г. Но подчертаха, че България не е предавала български граждани на Турция. Във ведомството годишно се образували по около и над 200 преписки за екстрадиция на български граждани от чужбина и на чужди граждани от България с държавите, с които имаме договори, като значителен брой от исканията бивали уважени.

Източник: Гласове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...