Adsense-top

Таня Андреева: Системата в здравеопазването ни е система на богати и бедни

Преминаваме към модел на бюджетиране - държавата казва всеки един ресурс как да бъде разпределен. 
Това е много порочно и води до влошаване на качеството, каза в сутрешния блок на БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод новия реимбурсен списък на болниците. 
Не можеш да говориш за висока смъртност, за ниска раждаемост, а да нямаш приоритети. Не е ясно кое е приоритетът на държавата – дали хроничните болести, дали сърдечните, дали диабетът. 
Когато имаш малък ресурс, трябва да имаш ясен приоритет къде можеш да помогнеш, заяви д-р Андреева. 
В момента системата в здравеопазването ни е система на богати и бедни. 
Работещият модел е НЗОК да покрива един основен пакет, а всичко останало да бъде покрито от доброволно здравно осигуряване.
Касата вече не може да издържа на конкурентната дейност в здравеопазването и в един момент се получава конфронтация между лекарите и пациентите, а в случая нито едните, нито другите са виновни, коментира бившият здравен министър. 
Повече така не може да се продължава – да се наливат средства в дупки, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. 
Нещата трябва да се структурират принципиално. Трябва да се използва структурата на социалния стълб на НЗОК, за да бъде българският народ по-здрав. Трябва да има и допълнително здравно осигуряване, както е във всички работещи здравни системи в света. Това е солидарният здравен модел, категоричен е проф. Петров.

Източник: Новини.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...