Adsense-top

Да им е честито! В Коста Рика избраха президент, привърженик на гей браковете

Левоцентристкият кандидат Карлос Алварадо Кесада побеждава на втория тур на президентските избори в Коста Рика, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на неокончателни резултати.
Според предварителните данни, оповестени от Върховния избирателен трибунал след преброяване на 95 процента от бюлетините, 38-годишният Карлос Алварадо Кесада печели 61 на сто от гласовете, което е далеч по-голяма преднина от прогнозираната от социологическите проучвания.
Основният опонент на Кесада беше 43-годишният консервативен протестантски певец и бивш телевизионен водещ Алварадо Муньос.
Бивш министър и писател фантаст, Кесада обеща да разреши гей браковете, защитавайки репутацията на страната като толерантна.
"Моят ангажимент е за правителство за всички, за равенство и свобода за по-успешно бъдеще", каза той пред хиляди приветстващи го поддръжници, които надуваха свирки и вееха знамето на Коста Рика в червено, бяло и синьо.
"Има много повече неща, които ни обединяват, отколкото такива, които ни разделят", подчерта Кесада.
Изборите разкриха разделенията в туристическата дестинация в Централна Америка, известна с плажовете си и девствените си гори, но където някои селски общности остават социално консервативни, отбелязва "Ройтерс".
Изборите в Коста Рика също така биха могли да повлияят на настроенията в Латинска Америка, където през тази година се провеждат избори в няколко страни, които подкрепиха еднополовите съюзи, предизвиквайки консервативна реакция.
Алварадо Кесада, който доскоро беше министър в отиващото си правителство, ще бъде най-младият президент в съвременната история на Коста Рика, след като встъпи в длъжност през май.

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...