Adsense-top

ДСБ и "Да, България" ще възраждат "Синята коалиция" без СДС

Обединението между ДСБ и "Да, България" (ДаБГ) върви като "римейк" на някогашната "Синя коалиция", оглавявана от двамата бивши съпредседатели Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС). 

Според разговорите, които водят председателите на двете формация - Атанас Атанасов и Христо Иванов, се предвижда само двамата да представят бъдещото обединение и да държат подписите за регистрация пред избирателната администрация. 

Това разказаха пред в. "Сега" близки до преговорите източници. 

Всички други партии, които искат да се присъединят към този съюз, трябва да приемат лидерството на двамата съпредседатели и условието да са под тяхната шапка.

Новото обединение ще се стреми към 5-партиен модел, в който освен формациите на Христо Иванов и Атанас Атанасов, ще се включат "Зелените", земеделците на бившия министър на отбраната Николай Ненчев и партия ДЕОС, която обаче била пред саморазпускане. 

Условието единствено Иванов и Атанасов да държат представителството на бъдещата коалиция изправя пред сериозни компромиси "зелените" и земеделците на Ненчев. Движение "България на гражданите" (ДБГ), които замразиха членството си в Реформаторския блок, също правело опити "да се качи на файтона", но "там е нужен по-категоричен катарзис", заяви активист на ДаБГ. В същото положение бил и "Глас народен" на Светльо Витков, който наскоро заяви, че търси нов съюз. Преговори с тях не се водят, разказаха близки до ръководството на ДСБ и ДаБГ. Оттам бяха категорични, че ще си сътрудничат само с партии, които ясно са заявили своето критично отношение към ГЕРБ.

В СДС назрява бунт срещу председателя Божидар Лукарски. На 17 април по време на заседание на Националния партиен съвет ще бъде поискана оставката му, съобщи преди дни Николай Александров, областен председател на СДС-Стара Загора. Пред БНР Александров обяви, че местните активисти не били доволни от изолацията на СДС от останалите десни формации, липсвала активна политика към правителството и яснота за бъдещето. "Лукарски не води никаква политика", обобщи неговият заместник, бивш председател на СДС и настоящ кмет на Карлово Емил Кабаиванов. Другият зам.-председател Костадин Марков се включи с позиция във "Фейсбук", където видя опит за "селска революция" в СДС, обявена от "най-глупавия член на СДС от Южна България".


Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...