Adsense-top

Внимание! Пореден абсурд - ако имате две деца може да трябва да ги запишете в различни школа!

Родители на кандидат-първокласници в София масово са в неведение относно новите правила за прием, които бяха въведени преди месец. 
В първия ден от кампанията по подаване на документи те се лутаха между общината и няколко училища, за да доизясняват какви документи са необходими или да сменят вече издадените. 
Оказва се, че и някои ръководства искат различни бумаги от изискваните в нормативните правила на общината като например оригинал на удостоверение за промени на постоянен или настоящия адрес на детето. 
То обаче трябва да се подава едва при записването на детето, а не при подаване на заявлението за кандидатстване. 
Някои майки пък се оказа, че са взели грешно удостоверение за адрес и е трябвало да се върнат и да платят нови такси за издаване на нужния документ. 
Родителите също така се оказаха изненадани, че не могат да използват при приема адресната регистрация на бащата, тъй като обичайно детето е с адреса на майката. 
Някои пък изобщо не знаеха, че има нова система за правила и до последно са изчислявали точки по миналогодишната. 
Хаос предизвика и текстът даващ предимство на втори деца и използването на адресната регистрация, при която са приети по-големите хлапета. Критерият е неясен и за самите школски ръководства и те не знаеха как да го тълкуват. Родителите издирваха и карти на прилежащите територии, за да уточнят с кои са съседни и да могат да кандидатстват в близките училища с предимство. Подобна карта обаче няма. 
И тази година традиционно много родители предпочетоха да подадат заявления за прием в първия възможен момент заради грешното убеждение, че при класирането се взема предвид и входящият номер. Все пак за първи път тази година не се получиха опашки пред по-търсените школа. 
ДУМА припомня, че за първи път в София и страната се въведе прием с предимство освен по район и по уседналост. Така с най-голям бонус са децата, живеещи в прилежащата територия на училището над 3 години, след тях се нареждат тези с адресна регистрация между 1 и 3 години, накрая е уседналостта до 1 година. В четвърта група влизат всички извън района на съответното школо. 
"Критерият близост има за цел да избегне злоупотребите на регистрациите с цел записване, на които станахме свидетели миналата година", обяви вчера министърът на образованието Красимир Вълчев. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обаче призна, че новата система няма как да удовлетвори всички. Според него само 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива със свободни места. 
Проверка на ДУМА сред родители обаче показа, че масово продължава практиката по смяна на адресната регистрация, за да може детето им да попадне в по-добро училище.
Родител трябваше да чака 78 минути, за да получи удостоверение за адрес в район "Лозенец".

Източник: Дума

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...