Adsense-top

Русия отвърна на удара - с най-модерния вид оръжие... Пентагонът призна, с признаци на паника...

Един от най-известните египетски фараони - Рамзес Втори, има интересен епизод в управлението си. Опитал да нападне и завладее хетите, но бил разбит. 
И като се върнал в столицата, представил събитията по невероятен начин, та излязло едва ли не, той е победил...
Нещо подобно се случва в момента в глобалната политика, и признанието за това идва от самата и жертва - САЩ.
Пентагонът разпространи съобщение, според което Русия е започнала мащабна дезинформационна кампания след ударите в Сирия. Доколкото самите удари очевидно бяха пропаганден проект - те не засегнаха никакви сериозни цели, то излиза че с активност на друго място, Русия по същество отговаря на същия тип атака - пропагандна.
Според говорителката на Пентагона Дана Уайт, след ударите, има 2000% увеличение на активността на "руските тролове".
В това вероятно има нещо вярно, защото в медиите вече не се говори за огромната победа на Тръмп и как унизил Москва, а се говори предимно какво са ударили тези ракети и че всичко е било договорено.
В страни като България, въпреки разочарованието на русофилското население от липсата на ответен удар, е факт че атаките се осмиват, заедно с Доналд Тръмп. А почти всички вярват, че действително 70% от ракетите са били свалени.
Всъщност, такова нещо не казаха дори сирийците - те съобщиха за 10-12 свалени ракети, т.е. 10%. Неясно е и защо изобщо трябва да се свалят ракети, при положение, че те удариха единствено безсмислени обекти в пустинята и не убиха нито един човек. И атаката е очевидно театрална, а Русия и Сирия са изтеглили всичко важно от мишените. Т.е. най-вероятно никакви ракети не са сваляни, но Москва активира пропагандна контра-теза, която на някои места доста добре покълна.
Опасенията на САЩ от "руските тролове", които очевидно не са само тролове, а са цяла система за разпространение на информация, сочи че всъщност ответен удар може и да има. И той никак да не е безобиден.
Ако смисълът от подобни акции е единствено реакцията на общественото мнение, то ако се постигне определен резултат, без ракети, може да се окаже, че алтернативните средства са по-ефективни.
Въпросът доколко информационното поле е основно бойно поле вече, е ключов. Той може за обезсмисли милиардни оръжейни проекти и периодични пукотевици и фойерверки.
Разбира се, ако целта е да се постигне нещо на бойното поле, тогава оръжия трябват. Но в Сирия войната на бойното поле е почти свършила, и тя не може да се обърне с ракетен удар. Съответно - остава пропагандата.
Усещащият се страх у американските представители сочи, че проблем има, т.е. налице е контраудар в нов тип война. Защо правят подобни панически изказвания, вместо да активират своите пропагандни войски, не е ясно. Със сигурност, това е малка победа, почетен гол, за Путин. А дали ще обърне резултата с кликове срещу ракети, предстои да видим...

Добри Божилов
15.04.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...