Adsense-top

Бойко праща последната ни подводница за скрап, било "ненужен разход" да стане музей...

 
Според община Варна, управлявана от ГЕРБ, превръщането на последната българска подводница „Слава“ в музей, за което се говори от десет години, е „неясна, но скъпа цел“, която „не е от обществено значение“. Това разкриха от Съюза на подводничарите в България за „Петел“.
Цитираните изрази са от писмо на зам.-кмета на Варна Коста Базитов от месец март. То идва до организацията на подводничарите след като в края на януари от Министерски съвет информират организацията, че общината е взела решение да върне дарената преди години подводна лодка на държавата.
Военните моряци са изключително против това, защото това ще означава само едно – последната запазена част от историята на подводния ни флот ще бъде продадена и нарязана за скрап, най-вероятно в Турция.
Другите доводи общината да се откаже от идеята да направи от „Слава“ атрактивен музей, са че нейната дирекция „Култура“ нямала квалифицирани кадри да осъществят 10-годишната идея. Освен това идеята за отпускане на средства за целта в новия бюджет била отхвърлена, което показвало обществената нагласа.
„Това са йезуитски доводи“, коментира за „Петел“ Павел Димитров, секретар-координатор на Управителния съвет на Съюза на подводничарите. Той допълни, че в края на миналата година са проведени няколко срещи с участието на Българската морска камара и местната власт във Варна, на които идеята „Слава“ най-сетне да бъде превърната в музей се е обсъждала като актуална и полезна за града.
Преди година пък темата беше част от разговорите на кмета Иван Портних с курсантите от Висшето Военноморско училище.
Вчера на своето Общо събрание Съюзът на подводничарите е взел решение да продължи борбата за превръщането на подводницата „Слава“ в музей. Обсъждани са различни варианти, от започването на подписка до ефективен протест пред общината.
„Във Варна живеят над 60 хил. офицери и сержанти от запаса, не вярвам някой от тях да не е съгласен да бъде запазена тази част от военноморската история на България като музей. В Черна гора, която е страна с по-малко от 700 хил. души население, има 2 подводници, превърнати в музей. Билетът за вход е 5 евро и се радват на голяма посещаемост. В света има над 100 подводници, превърнати в музеи, в САЩ има дори руска подводна лодка, която е превърната в атракция за посетители“, разказа Павел Димитров от Съюза на подводничарите.
Той допълни, че в организацията има много ветерани, които могат със знанията си и уменията си да приведат „Слава“ във възможно най-добрия ѝ вид, за да привлече посетители. При това те биха направили това напълно безплатно и доброволно.
Къде да бъде разположена подводницата все още е обект на дебат. Българските подводничари обаче имат идея и дори са направили визуализация колко внушително би изглеждала тя като част от отворената обществена зона на пристанище Варна Изток. За новото любимо място за разходки във Варна постоянно се говори, че е повече от територия за заведения, но реално общината не е направила много, за да докаже това.

Петел.бг

2 коментара:

  1. Какво да чакаш от неграмотните герберски управници!

    ОтговорИзтриване
  2. Да,жалко искат и последното да унищожат Герберите

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...