Adsense-top

”Репортери без граници”: Пеевски контролира 80% от медийното разпространение

България продължава свободното си падане по отношение на свободата на медиите. 
Страната ни се намира на 111 позиция в света според проучването на ”Репортери без граници”, като по този показател се нареждаме зад Македония и Боливия.
В световната класация на Репортери без граници (РБГ) за свобода на медиите ситуацията в 21 страни е определена като "много сериозна", което е рекордно число.
В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.
„Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено.”
Докладът споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.
Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада. 
Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...