Adsense-top

Районен кмет няма за какво да вземе $70 хил., или е постановка, или да арестуват и Фандъкова...

Районен кмет няма правомощия, които да може да "продаде" за такива огромни суми - 70 хиляди евро "капаро", и общо - 250 хиляди евро.
Това коментира бившият районен кмет Пенчо Кубанов пред наш репортер.
"Районен кмет е нещо като селски кмет - издава удостоверения за наследници и подписва смъртни актове.
Може да следи дали си хвърляте боклука в кошчето или дали магазинче продава алкохол на малолетни. Това е.
Тези кметове са силно орязани като власт, реалното управление е винаги в общинския кмет, който е над тях..."-  каза Кубанов.
"От случилото се излиза, или че всичко е постановка, или че арестуваната е посредник към по-високо ниво. По-високо ниво от нея е единствено Йорданка Фандъкова. Т.е. ако кметицата на Младост е взела подкуп действително, трябва да приберат и Фандъкова.
Тя, като общински кмет, може да издава големите строителни разрешителни, които биха оправдали подобен рушвет. Тук говорим за обекти на стойност десетки и стотици милиони. Т.е. за молове, небостъргачи и стадиони.
Такъв обект не може да се "разпише" от Десислава Иванчева..." - обясни още екс-кметът.
Т.е. ситуацията е или че Иванчева е натопена, или че действително е взела пари, но в рамките на по-голяма престъпна група, която действително може да осигури съответната "услуга", за която се плаща. В случая, човекът с власт, който може да свърши работата, е Фандъкова...
Според Кубанов, самите избори на районни и селски кметове са безсмислени. Избират се хора, без реална власт. Или да им се дадат правомощия, или да си ги назначава кметът на общината.
В конкретния случай с Иванчева обаче, проблемите на града дойдоха не от властта на районната кметица, а от начина, по който стана такава. Тя победи кандидатката на ГЕРБ с огромна преднина 60:34%. Това стана по модела "всички срещу мафията", който има реална възможност да се повтори и на големите избори догодина.
Тогава Фандъкова може да загуби поста си, а с това и мутрите да изпаднат от най-голямата община - с най-много консумация на всякакви ресурси...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...