Adsense-top

Радев уреди 50 "МИГ-29" без пари, от страни, които минават на други изтребители...

 
"Българската военна авиация няма да загине. Днес успях да уредя значителното и подсилване фактически без сериозни инвестици. Изтребителите ни от 15 ще станат 65 и отново ще бъдем уважавана държава." - това съобщи в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев.
По-натам се уточнява, че става дума за "преотстъпване" на 50 изтебителя Миг-29, които в момента са на въоръжение в Полша, Словакия и Хърватска.
Тези страни са взели политическото решение да минат западен модел изтребител. В Полша решението е най-твърдо, защото тя има исторически проблеми с Русия и местното ръководство е решило, че не може повече самолетите им да бъдат зависими от "врага".
В случая не става дума за загуби за тези страни, защото въпросните изтребители, на самите тях са им подарени от Германия - след присъединяването на ГДР.
Тогава канцлерът Хелмут Кол ги "продаде" на символичната цена от 1 германска марка. Запази един единствен самолет, с цел изучаване и тестове. Този самолет и до ден днешен лети в състава на германските ВВС. Миг-29.
"Повечето изтребители имат значителен оставащ експлоатационен ресурс. При добра поддръжка, могат да изкарат и повече от 10 години." - пише още президентът.
Миг-29 се счита за добър изтребител на запад. Макар да е по-стар, има все още доста добри качества да "преследва врага като куче" и да бъде опасно оръжие. Тези изводи се базират именно на тестовете с въпросния единствен останал немски Миг-29.
България обаче ще трябва да отдели пари за текуща поддръжка и ремонти. Именно с цел да не се занимава повече с това, при въвеждане на нов изтребител, тези страни са решили да ги подарят.
Очакваме реакцията на Министерството на отбраната, което трябва оперативно да изпълни сделката.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...