Adsense-top

50 най-активни коментатори във Фейсбук са били блокирани 2 дни преди ареста на Иванчева...

Първоначално мислех, че между двете събития няма нищо общо, и поредното ми блокиране във Фейсбук е просто защото цецовистите са успели да намерят пробив в защитата ми, която този път за учудване на мен, издържа цели 2 месеца.
Но после установих, че не съм единствен. Десетки, не по-малко 50-60 преброих аз лично, десетки активни Фейсбук коментатори, които създават обществено мнение, са били блокирани малко преди да започне операцията срещу Иванчева.
Защо това се е случило?
Може и да е случайност, но каква е вероятността толкова хора по едно и също време да изгорят?
Мен лично ме блокираха за думата "негър" в съобщения от 2015 г. Преди 3 години. Не съм писал нищо за никакви негри в последните месеци, но точно сега някой реши, че тази дума е обидна и профилът ми падна.
Не знам за какво са блокирали останалите, но шансът всичко да е случайно съвпадение, е минимален.
Очевидна е истинската цел - властта се страхува от обществена реакция и от това по-активните във Фейсбук да заемат страната на Иванчева. И профилактично ги изхвърля 2 дни преди това.
Разбира се, очевидно е, че планът не успя. По 2 причини - най-активните вече толкова пъти са блокирани, че имат по няколко акаунта и страници, през които говорят. Някои от акаунтите дори не са на тяхно име. Ползват и блогове и сайтове, и разпространяват мнението си през тях.
Втората причина обаче е по-важна - и без най-активните, постановката беше толкова бездарно направена, че народът се усети. И обикновените хора,  които рядко пишат в мрежите, а предимно четат, и те изразиха негативното си мнение.
Така се получи този бунт във Фейсбук, а Иванчева се превърна в герой и знаме на демокрацията.
Заслуга за това очевидно е невижданата некомпетентност на полицията. Начинът, по който направиха акцията, сам по себе си, запали огъня на недоволството.
При други обстоятелства обаче, схемата би успяла. При професионално направена акция, в комбинация със запушени уста на влиятелните, би могла да успее. Но в случая, просто едната половина на уравнението се превърна в пълен резил, и това повлече и другата половина.
Разбира се, стои въпросът дали изобщо е възможно убедително да се направи постановка. Ако реално имаше подкуп, ченгетата веднага биха разпространили записи от камери, подслушвания и пр., така че да се види какво е станало. Но ако такива записи няма, то се разчита само на гръмкия арест.
А той в конкретния случай, е обречен да бъде водевил...

Добри Божилов
Блокиран от 16.04.2018

1 коментар:

  1. Просто е всички постепенно си правят профил във вконтакте и да видим кой ще ги блокира тогава

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...