Adsense-top

Чехия: Само луд може да иска да влезе в Еврото сега, и да плаща €3 трилиона дългове на старите членки...

Чешката република заяви, че не би трябвало да носи отговорност за спасяването на Гърция преди влизането си в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни сътресения в единната валута.
"За нас е трудно да говорим за присъединяването към еврозоната в момент, когато ние автоматично трябва да спазваме решения, в които не са участвали нито чехи, нито чешки политици", заяви секретарят по европейските въпроси Алес Хмелар пред  Хорарски новини.
Хлемар обясни, че правителството иска еврозоната да гарантира, че то няма да трябва да поеме гаранции по заемите преди Чешката република да приеме общата европейска валута.
Министър-председателят Андрей Бабиш също заяви, че страната "не може да гледа сериозно на въвеждането на еврото, освен ако не стане ясно как еврозоната ще се справи с миналите си задължения и как ще изпълни реформата, за която често говори".
Към настоящия момент, дълговете само на Гърция са над 300 милиарда евро, но в сходна ситуация са Испания с 1 трилион евро дълг, и Италия - с 2 трилиона.
От години се говори за "реформи" и намаляване на тези задължения, но не се прави нищо друго, освен с печатане на пари, те да се разсрочват за в бъдеще. 
Така в най-малко лошия случай, дори да изключим други проблемни държави (каквито има), тези три страни със сигурност ще банкрутират, и останалите ще трябва да плащат вместо тях.
Чехия досега не е определила дата за въвеждане на еврото поради нежеланието си да носи отговорност за  чужди борчове.
Кризата в Гърция започна през 2009 г. и се превърна в център на европейската дългова криза. Това доведе до спад от 26% в БВП на страната - от 242 млрд. евро през 2008 г. падна до 179 млрд. евро през 2014 г., на фона на строгите икономии, наложени от Европейския съюз.
По-рано вчера Европейската комисия разкри, че ще отпусне на Гърция още 180 млн. евро помощ, което е знак, че спасяването между ЕС и Гърция продължава, независимо от плановете страната да се сбогува с международната помощ през август.

Източник: 19 минути

4 коментара:

 1. Много прави са си хората,и разумни ходове правят,ако България приеме €-то,ще важи поговорката "на голо дупе чифте пищови",но за някой тъмни субекти това ще е празник без край.

  ОтговорИзтриване
 2. Аз не разбирам как единици хора решават за приемането на еврото без да поискат мнението на народа на тази държава.Поредната гавра с хората.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. това си е част от договора за пресъединяване. въпроса е кога

   Изтриване
 3. По уместна за нас е поговорката цървуле няма гайда иска Боко тиквата.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...