Adsense-top

Защо изобщо Националното радио поддържа "оркестър"? Ало, външният дълг вече е €33 млрд...

 
В момента наблюдаваме пореден натиск на хора на държавна издръжка, за това от нашите данъци да им плащаме по-високи заплати.
Става дума за "музикантите" от Българското национално радио.
Въпросът обаче е съвсем друг - защо Радиото изобщо поддържа няколко оркестъра? Това е останка от социализма. Една съвременна радиостанция няма нужда нито от оркестър, нито от "биг бенд", нито от каквито и да било други безсмислени звена.
Дава ли държавата пари за музика?
Дава, и то не малко. В страната се поддържат десетки оркестри, театри, опери, музикални театри и пр.
Т.е. като цяло държавата дава пари. Въпросът е за колко оркестри да ги дава, колко оркестри са ни нужни.
Съвсем очевидно е, че са нужни съкращения в тази област, а не просто наливане на пари.
Всеки може да иска пари. Нещо повече - съвсем нормално е да се твърди, че 500-600 лв. заплата са смешни. Наистина е така. Въпросът е изобщо има ли нужда от подобен оркестър?
Вярно е, че подготовката на един музикант е много дълга - започват от 5-6 годишна възраст.
Но това не е основание след това да искаш пари. Положеното усилие в пазарна икономика, не гарантира възвръщаемост. И един миньор може да копае денонощно, но накрая като не се продаде добитото, ще остане без заплата.
Концепцията да се изсипем пред Парламента и да мрънкаме за пари, води обществото към катастрофа. В рамките на слабо и страхливо левичарско управление като това на Бойко Борисов, работата може и да стане.
Но всичко това се пише в оная сметка, дето ни смразява - външният ни дълг вече е 33 милиарда евро, и кой и кога ще го плаща, не е ясно...

Добри Божилов
25.04.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...