Adsense-top

Хиляди инвалиди се вдигат на национален протест на 11 април срещу куцото правителство

Новите правила за освидетелстване променят рязко начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване.
Сега всяко едно от множеството увреждания носи допълнителни проценти в медицинската експертиза, като с няколко леки заболявания човек може да постигне същите права, които гарантира тежко заболяване. 
Това, смята МЗ, не е справедливо. 
Намалената работоспособност и степента на увреждане пък се оценяват в диапазон от проценти, което според вносителите на проекта прави преценката субективна и дава възможност на всеки ТЕЛК да дава собствено решение.
Новата наредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, като налага процентът за намалена работоспособност да се определя само от основното заболяване и увреждане. 
Съпътстващите увреждания ще се вписват като процент само в мотивите на съответното експертно решение. 
Така хората, които имат много на брой леки, неинвалидизиращи заболявания, ще отпаднат от групата, в която са тежко увредените, и ще загубят настоящите си права и инвалидни пенсии, ако, разбира се, се наложи преосвидетелстване. От ведомството подчертават, че за някои тежки и злокачествени заболявания процентите на оценката на инвалидността ще се повишат.
Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност ще ощети сериозно около половината хора с увреждания, ако им се наложи да се преосвидетелстват.
Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия около 200 хиляди души, още 200 хил. пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на процент за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, тъй като при всеки отделен човек всяко заболяване има различен ход, в зависимост от придружаващите го. Болният с диабет например трябва да спазва строга диета, но ако той е и с придружаваща диагноза шизофрения, състоянието му е много по-тежко, отколкото на останалите със същата диагноза, подчертава д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.
Вдигането на процента при тежките заболявания според нея също е голяма заблуда, тъй като е нищожно, и при премахване на процентите на придружаващите заболявания отново ще лиши хората от права.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...