Adsense-top

За да оцелее, Бойко Борисов трябва да спре сделката за ЧЕЗ! Пеевски обаче ще се ядоса, защото вече я вижда в ръцете си

Сюжетът с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България е объркващ и се превръща в изпитание дали премиерът и ГЕРБ ще успеят да излязат и от тази ситуация без тежки щети по имиджа и позициите си. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на „Лице в лице”. Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева отбеляза, че сделката има силно задкулисен елемент.
„Говори се много сериозно и в много сериозни среди, че сделката трябва да бъде платена – или така е мислено и работено, от един консорциум от три банки – Българската банка за развитие (ББР), „Уникредит” и Първа инвестиционна банка (ПИБ). В този консорциум ББР е на лично разпореждане на МС. ББР е държавна, тя е напълно контролирана от Борисов и Пеевски”, заяви тя и допълни, че в страната тече процес на концентрация на собственост около „тримата силни на деня”, в който са обвързани и сделките за „Общинска банка” и бъдеща продажба на ПИБ.
“В основата е Пеевски, той сложи ръка и на Общинска банка, но поне е някакво лице. Докато Гинка е никой. Гинка (Върбакова, собственик на изненадващия купувач „Инерком” – б.р.) дойде, защото не считат, че подставените лица трябва да са правдоподобни. Тя даже не е от Пазарджик, макар, че и там никой не я знае, тя е от Стамболийски”, смята Дончева. Според нея чешката страна има интерес единствено да прибере парите по сделката и затова „чешкият премиер и всеки мениджър от ЧЕЗ ще кажат, че всичко е бетон”.
Райчев отбеляза, че „Бойко Борисов е майстор на лъжливите движения” и вероятно излезе от ситуацията с изказване тип „Тук има много секретни работи, спирам сделката!”.
Според него обаче този път ще е по-трудно: „Много се наслагва. Насложи се на току-що зашитата рана на Истанбулската конвенция, на оградата, на хасковските братовчеди… А това е токът, това е нещо, което бай Иван отлично разбира и на всяко 5-7 число псува”.
Райчев подчерта, че ГЕРБ единствена до момента е била единствената партия, в която лидерът не е изпадал в положението на Жан Виденов, Иван Костов или Симеон Сакскобургготски със силна вътрешна опозиция: „Трябва да гледаме дали някой гербер ще се раздрънка и какво ще дадат социологическите агенции”.
Дончева се съгласи, като посочи, че „ловкото завиване” на Бойко Борисов и ГЕРБ се дължи на подкрепата на 1-1,2 млн. души. Те обаче може да бъдат разколебани, ако стане ясно колко любимците им са се обогатили от властта: „Властта е задължена да спре сделката дори заради собственото си политическо оцеляване. Което обаче ще разгневи Пеевски, защото той вече вижда ЧЕЗ в ръцете си.

Източник: 7 дни София

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...