Adsense-top

Калфин: Ще има страшна агресия към нас от Турция...

Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин предупреди, че ни очаква страшна агресия от страна на Турция. “Виждаме какво се случва. Думите на Ердоган преди срещата във Варна са потвърждение какво ни чака”, заяви Калфин пред БНТ.
Бившият министър обясни, че това е нормално да се очаква от страна с диктатура, каквато е турция в момента. “Ще има агресия от страна на Турция към нейните съседи. Това неизбежно ще се случи”, предупреди Калфин.
Той изрази мнение, че това, което виждаме, не е изненадващо и става дума за завземане на територии като тенденцията е за увеличаване на напрежението. За срещата между европейските лидери и турския президент във Варна той заяви, че това няма да е среща за разширяване на ЕС, а за пари и Турция се нуждае страшно много от нея, но не е сигурно, че ще се случи заради провокацията й срещу Кипър и Гърция.
“Никой няма интерес от това, което се случи с руския шпионин. Никой не печели от подобен инцидент. Очаквам след изборите в Русия напрежението да спадне, но то е търсено и от двете страни. Очевидно някои от световните сили обичат да имат явно дефинират знак, защото така се мобилизират. Това става и в Русия, и САЩ. Близкият изток очевидно е регион, в който има интереси да няма мир. Сирия е интересна, че там е театър, на който добре работят тези противопоставяния, които са по-общи в Близкия Изток”, заяви Ивайло Карфин. Според него отношенията между Вашингтон и Турция се изостриха, защото Турция се е опитала да сложи под контрол процесите в кюрдската общност след операцията в Сирия.
Според Калфин Ердоган се опитва да получи повече политически терен преди разговорите във Варна, но е на ръба срещата да не се проведе.
“Има страни като Гърция и Кипър, които са против и то заради действия на Ердоган. В последните месеци той направи няколко пъти умишлени провокации в Средиземно море срещу тези две държави. Турция се нуждае страшно много от подобна среща. На нея няма да се говори за присъединяване. Тя би искала да се говори за митническия съюз, за следващото споразумение за бежанците. Ако има среща във Варна, ще става въпрос за пари, а не за разширяване на ЕС”, допълни бившият външен министър.

Източник: АлармаНюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...