Adsense-top

Радев обяви "частична мобилизация"... Не можем да игнорираме случващото се в Турция...

Президентът Румен Радев обяви, че в следващите дни ще подпише указ за частична мобилизация и свикване на запасняците.
Решението много прилича на това на Путин, което той направи веднага след изборите. Но конкретната причина е малко по-различна - според нашия президент, "опасността от Турция е реална".
"Не можем да си затваряме очите пред случващото се в Турция. Очевидно е, че Ердоган има тежки вътрешни проблеми, които по стар исторически маниер, ще изнесе навън. Вече е нахлул в Сирия, сега опипва почвата за Гърция и България. Не можем да се правим на слепи и глухи, и да си мислим, че няколко ръкостискания с Бойко Борисов, ще спрат турската армия..." - написа в аргументите си държавният глава.
По принцип, у нас президентът може да свика армията само при реално извънредно положение или война. Ако такава не е обявена, решението трябва да се вземе съвместно с правителството, защото сме парламентарна република.
"Очаквам реакцията на кабинета, но ако до 3 дни не вземат отношение, ще издам указ за мобилизация и сам. Ситуацията е достатъчно извънредна, всички го виждат, трябва да сме готови..."
Засега реакция от Министерството на отбраната няма.
Ако президентът свика запаса, техническото приемане и задвижването на процедурите ще трябва да извърши Каракачанов.
България няма оцелели кой знае какви тежки оръжия. Но може да въоръжи стотици хиляди обикновени пехотинци - с "Калашници", плюс леки РПГ-та и системи против хеликоптери и ниско летящи самолети "Игла". Това е единствената ни останала реална военна сила.

Г.Н.

1 коментар:

Кажете си мнението...