Adsense-top

Франс прес: Защо Путин ще спечели четвърти мандат

Той е ненавиждан от Запада, който го обвинява за анексирането на земите на едни и за намеса в изборите на други.
В Русия обаче Владимир Путин си остава един обичан и подкрепян президент, който е сигурно, че ще спечели нов президентски мандат на 18 март, пише Тео Мерц от Франс прес.
Критиците на Путин го обвиняват, че е консолидирал властта си чрез контрол върху медиите и ограничаване на обществените свободи по време на осемнадесетте си години на власт. 
На основния опонент на Путин - Алексей Навални - беше например забранено да участва до 2024 година поради осъдителна присъда. Навални твърди, че процесът е бил режисиран от Кремъл.
Въпреки това за милиони руснаци Владимир Путин е човекът, донесъл стабилност след политическия и икономически хаос на деветдесетте години на миналия век. 
Според тях Путин е този, който възстановява авторитета и ролята на Москва на международната сцена, загубени след унизителния крах на Съветския съюз.
В чужбина е обратното: Владимир Путин е на първите страници на изданията като въплъщение на абсолютното зло.
Репутацията на Владимир Путин в чужбина беше помрачена от ролята на Русия в украинския конфликт. Това го постави под ударите на санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 година насам.
Русия често е сочена с пръст и заради военната подкрепа, която оказва на режима на сирийския президент Башар Асад.
А разкриването на голяма система за допинг на руските спортисти, довело до изключването на Русия от Олимпийските игри през 2018 година, не спомогна за покачването на популярността на руския президент.
Гледната точка на Владимир Путин по всички тези обвинения е, че всъщност те показват безпокойството на Запада от една силна Русия.  "Силен президент за силна страна" е и лайтмотивът на кампанията на Путин за президентските избори на 18 март.
В началото на март в реч във Федералното събрание той представи новите "непобедими" оръжия на Русия, обръщайки се към Запада: "Сега вече ни слушайте!". Президентът играе ролята на "ос на злото", около която Западът "се сплотява и мобилизира", обяви с угодническа усмивка руски журналист, който интервюира Путин по телевизията. "Представете си какво ще правят без Вас!".
Освен ако не се случи нещо много изненадващо, на 18 март Владимир Путин ще спечели четвърти мандат, който ще му осигури власт до 2024 година. Съгласно социологическите проучвания, кандидатът, който ще събере най-много гласове на изборите в неделя след Путин, е милионерът Павел Грудинин, издигнат от Комунистическата партия на Руската федерация. Той се очаква да получи около осем процента.
Путин "умело използва всички страхове и комплекси на населението", казва Константин Калачов, добавяйки, че основният страх на руснаците е завръщане към нестабилността на деветдесетте години.
"Хората се страхуват, че ще изгубят това, което притежават. Този страх е изключително силен в провинцията, където животът е труден".

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...