Adsense-top

Не можем да поставяме темата за тракийските бежанци, не е в "европейски контекст"...

Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова заяви в предаването „Здравей, България“ по NOVA, че срещата между ЕС и Турция във Варна е успех за България.
Тя е категорична обаче, че на нея не могат да бъдат поставяни въпросите за изказването на турския президент Реджеп Ердоган, който постави Кърджали в духовните граници на страната си и за обезщетението на тракийските бежанци.
От опозиционната БСП поискаха премиера да реагира и да постави и двата въпроса пред Ердоган на срещата във Варна, което Бъчварова коментира така:
„Мисля, че е нелепо БСП да се опитва да вкарва в този важен европейски контекст национални теми за дискусия.
Това е проява на политическо неразбиране или политическо подвеждане на публиката в страната ни, според мен.
Българското МВнР почти веднага изрази позицията си по повод изявлението на президента Ердоган за душевните граници. Темата за обезщетенията на тракийските бежанци БСП би трябвало да знае, че е поставена за разглеждане в работните групи към групата, която съществува по нерешените въпроси и това е тема, която стои за разглеждане от времето, когато те имаха правителство.
Процесът тече и на такава среща, такива теми не могат да бъдат поставяни, това трябва да е пределно ясно на БСП. Да се поставя в този ултимативен тон е политически некоректно и аз бих казала и нелепо“.
Относно самата среща бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова сподели: „Работим за тази среща отдавна. В момента виждам добра организация. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромна работа преди самото събитие. Фактът, че европейската и турската страна се съгласиха да участват в тази среща означава, че инициативата на българското председателство да потърси възстановяване на диалога и да подобри отношенията между Брюксел и Анкара е изключително важна.
Що се отнася до успеха на тази среща, от Брюксел ни увериха, че самото ѝ провеждане е голям успех за ЕС.
Не очаквайте конкретни споразумения от тази среща, защото форматът ѝ не предполага такива. Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува”.
Т.е. казано по-просто, Бъчварова призна, че всичко се оказва един балон, защото на въпросната среща не дойде нито един значим европейски лидер, от който зависи нещо. Ердоган се срещна с пияницата Юнкер и с господин Нищо - Доналд Туск.
Относно споразумението за бежанците, които Турция задържа на своя територия, както и изказванията ден преди среща във Варна на президента Ердоган, Бъчварова коментира, че по темата няма спор. „В споразумението от 2016 г. е записано, че тези суми са дължими и в Брюксел не отричат възможността те да бъдат изплатени възможно най-скоро. Така че това изявление може да го тълкуваме по-скоро като послание към турската публика”, заяви Бъчварова. 
По думите ѝ предстои да се уточни по кои фондове ще бъдат предоставени парите за втория транш. Тя каза: „Тези пари ще бъдат предоставени за бежанците, за обучението на децата, за изхранването, за медицински грижи, а не на самата държава, за да може тя да се разпорежда с тях, както прецени. Това е една от темите, които турската страна вероятно би желала да обсъжда“.
Бъчварова е категорична, че задачата на България е „е да успеем да възстановим диалога между основните фактори в Европа и турската страна.
Тук не става въпрос за това как се чувства българската страна по отношение на резултатите от тази среща. Нашата задача е изключително важна и мисля, че за първи път България има толкова значима роля в европейската политика”, допълни Румяна Бъчварова.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...