Adsense-top

Млад автор написа книга, която върна "турското робство" и обяви патриотизма за добър!

Млад български автор написа книга, в която върна турското робство като такова, и представи отново патриотизма като най-доброто възможно нещо. Книгата предстои да се издаде от от изд."Лексикон", фокусирано изцяло върху българската литература. Тя е била предложена в ежегодния конкурс за исторически роман. Не е спечелила, но въпреки това и избрана за издаване, защото е интересно и увлекателно написана.
За кратко, романът се появи безплатно в Мрежата, след като объркване в комуникацията между автора и издателството, оставило автора с впечатлението, че издателството не се интересува от творбата.
"Няма нужда да се издава, реших да я пусна свободно в Интернет. Който иска може да я изтегли. Не съм я писал за пари, а за България..." - така авторът Добри Божилов обясни мотивите си.
Книгата се казва "Задругата". Тя се опитва да създаде надежда като го прави в най-голямата тъмнина от нашата история. Щом тогава може, значи и днес може, и пропадането на България е обратимо. Това е едно от посланията в творбата.
"Книгата е хард-патриотична, и донякъде - хард-русофилска. Време да е отхвърлим измамите на последните години и да посочим с пръст истината. И патриотизмът, и Русия са добри. Не могат да се създават измислени, поливани с долари образи, и да ни се изкривяват съзнанията. Това е Истината, работата на изкуството е именно да казва Истината, когато политическата конюнктура я крие и подменя" - обясни Божилов.
Той добави още нещо, свързано с пазарния подход към писането:
"Тази книга е интересна и с друго. Тя е направена така, че да се конкурира не само с другите книги, а и с всички други потенциални занимания в свободното ни време. Т.е. ако я прочетете, да ви е по-приятно, отколкото ако играете игра, гледате филм, или кликате във Фейсбук. Трябва да се промени мисленето на авторите. Ние се конкурираме не само с другите автори, а със СтарКрафт и реалити форматите. Не можем да се затваряме в литературната общност и да се чудим защо "хората не четат". Като напишем нещо, което да пребори игрите и клиповете, и ще започнат да четат. "Задругата" е писана с подобен подход. Хората няма да съжаляват за времето си, и в бъдеще ще търсят други подобни книги"- каза Божилов.
Очаквайте я съвсем скоро на книжния пазар...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...