Adsense-top

Александър Джеров: Държавата да изчисти МВР, а не да се прибират пари от най-бедните за частна охрана

Дават ли си сметка онези, които правят предложението за частна охрана, че искат пари от най-бедните хора в държавата? 
Ако нямат пари да си платят, означава ли, че няма да са в безопастност? 
Трябва много да се премислят текстовете за частната охрана, преди да бъде въведена, защото престъпленията в селата не са роман или приказка, а действителни, каза пред BIG5 юристът проф. Александър Джеров. 
- Проф. Джеров, след случая в Пловдив, при който един лекар уби човек при опит за грабеж, виждате ли нужда от промяна в законите, както част от управляващите поискаха?
- При толкова неизяснени обстоятелства в един подобен случай е много трудно да се коментира юридически каквото и да е. Фактите, които бяха съобщени в медиите, са твърде противоречиви, за да се направи каквото и да е заключение. Както аз, така и други колеги не бива да дават каквито и да е коментари, без да познават случая отблизо, защото носят най-малко отговорност пред обществото. Намесиха се някои елементи, които противорeчат на първоначалната действителност. Аз не мога да подкрепя едно убийство.
- На дневен ред излезе темата за частната охрана. Трябва ли фирми да изземат функцията на МВР в селата?
- Това също е много тежък въпрос, който беше доведен до конституционния съд. 
Когато държавата не може да се справи с престъпността, трябва да се потърсят други алтернативи. Този въпрос трябва да се уреди обаче нормативно – да се знае какви са правата и задълженията на държавата и на общините. Не може възрастни хора да бъдат нападани посред нощ и стотинките им да бъдат окрадени. Има един орган по Конституция Министерство на вътрешните работи, който трябва да се грижи за защитата на населението. МВР и общините носят пълната отговорност за това, как ще се уреди тази частна защита, за която се говори. Народът е беден. Правят се предложения за частна охрана на селата, където се живее най-бедно. Дават ли си сметка как възрастните хора, които едвам свързват двата края ще могат да си позволят да плащат и по каква нормативна уредба те ще бъдат задължени? Ако хора в конкретно село не могат да си позволят такава частна охрана, означава ли, че ще бъдат ограбвани? Знаем ли как, кой и срещу какво ще осигурява охрана? Това вече не е частен въпрос, а обществен. Не обичам неуточнените въпроси, които след това остават само с вестниците до следващия подобен случай.
- Много пъти сме чували от МВР извинението „ние ги хващаме – те ги пускат“. До каква степен носи вина в случая и законодателната власт, която оставя извън затворите рецидивисти?
- Много от полицаите са свързани с определени групи. Не става въпрос дори за някаква мафия на високо ниво, а за обикновен полицай, който си затваря очите за подобни рецидивисти, за които споменавате. Затова първата задача е не да се прави частна охра, а да се изчисти МВР. Положението е нетърпимо и това не трябва да продължава. Това не е роман, не е приказка, която да четем и да се чудим какво е станало, а става дума за действителни случаи.

Интервю на Васил Василев, източник: NBox.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...