Adsense-top

Психолог пред Фрог: Хора от „фатмашки” тип са на възлови места в МВР

В МВР няма как да „виреят“ хора, които са свободомислещи, самостоятелни, инициативни, търсещи решения, вместо избягващи грешки и т.н. 
Тези хора не се харесват в МВР. 
Държа да подчертая, че има много млади служители, които ме радват, защото са с подобен профил. 
Но доминиращата етика в МВР е на възлови места да се издигат хора, включително ниво министър, главен секретар или началници на служби, които са от командно-административен, бих се изразил и по крайно „фатмашки“ тип.
Това каза пред Фрог нюз психологът Росен Йорданов по темата за лидерството. 
Това не са и не може да са модерно мислещи хора. Хората си нямат представа колко лицемерни и страхливи са отношенията. Не малка част от служителите на изпълнителски и ръководни позиции не смеят нито да мислят самостоятелно, нито да предприемат самостоятелни действия, нито да изказват независими експертни мнения, още по-малко, когато те не са в унисон с началника.
Още по-жалко е с какво малодушие се приемат безпринципни назначения на ръководители – главно по-шураджанашки или политически причини. Как се подмазват, колко безпринципно реагират! Не е ли най-нормално именно в МВР да се съблюдават принципи, които утвърждават достойнството, честността, всеотдайността в работата.
Нищо подобно – нито се лансират най-успешните, нито най-достойните, нито най-способните и т.н. често, когато  се опитват да оправдават малодушието и послушанието с йерархизираната система. Що за приказка е това, що за алиби е това?! Няма такова нещо. МВР не е армията, дори и през т.нар социализъм не са възприемани за тъждествени системи. За това отговорността в МВР много често се размива.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...