Adsense-top

Хората не разбират негативните ефекти на еврозоната - това е дългов капан...

 
Скептик съм за бъдещето на еврото след пет до десет години. Това каза пред „Хоризонт“ икономистът и финансист Виктор Папазов, който коментира темата за еврозоната.
Членството на България в еврозоната е много опасно, с негативен ефект в средносрочен и дългосрочен аспект, смята Папазов: "Това, което ще ни се случи на нас, а може би и по-лошо: примерът е Гърция. Когато се откажеш от национален суверенитет и дадеш на някой друг да емитира парите ти, тези хора могат да емитират колкото искат пари и с тези пари, създадени от нищото, да изкупят цялата държава. И толкоз. Зад тези шарени хартийки, които са в джобовете ни, не стои нищо. Стои кредит.
Погледнете баланса на Европейската централна банка – той се е раздул като кърлеж. Колко време мислите, че може да продължава това? Хората някак не виждат какво се случи в Италия този уикенд (парламентарни избори, които изведоха на предни позиции антиевропейски популистки сили – бел. ред.) и тепърва ще се случва".
Запитан има ли връщане назад от еврозоната Виктор Папазов отбеляза: "От този капан измъкване няма. Като в онази песен „Хотел Калифорния“ – винаги можеш да влезеш, но никога вече не можеш да излезеш. Хората не разбират, че еврозоната за жалост има и негативен ефект, който е един вечен дългов капан. Паднем ли веднъж в тази яма, от нея никога няма да излезем.
Аз задавам въпроса защо Дания не е в еврозоната? Защо Швеция, която има най-старата централна банка, не е в еврозоната? Великобритания за какво мислите, че си отива от ЕС? Мислите, че британците са глупави и късогледи? Само допреди сто години Британската империя беше най-голямата в света – слънцето не залязваше над нея…".
Тези инфраструктурни монополи – електроразпределението, не биваше да бъдат приватизирани. Дали държавата ще влезе в ЧЕЗ, не знам, но всички ние ще сме потърпевши, подчерта Папазов, анализирайки сюжета с продажбата на ЧЕЗ: "Пробутват ни една много елементарна постановка. Само човек, който е много наивен, би повярвал, че някаква госпожа Гинка от Пазарджик, до вчера с някакъв дребен бизнес, изведнъж купува най-апетитното електроразпределително дружество и веднага се намира банка, която ще ѝ даде кредит, за да купи ЧЕЗ.
Човек, който е теглил от банка, знае колко е тежък процесът. Не може да се случи банка да ви отпусне 320 млн. кредит, без да имате огромни обезпечения извън самото ЧЕЗ. Очевидно става дума за много сериозна политическа протекция и за някаква голяма игра".

Източник: Банкеръ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...