Adsense-top

Теменужка Петкова: Има сериозен инвестиционен интерес към АЕЦ „Белене“ като балкански проект

„Има инвестиционен интерес и той е много сериозен и реален. Премиерът Бойко Борисов постави темата на Икономическия форум в Лондон, ще започнат разговори със съседите ни от Балканите.“
Това каза пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус“. Петкова коментира лансираната от премиера Бойко Борисов идея АЕЦ „Белене“ да бъде балкански проект.
"Проектът „Белене“ може да стане добър, при определени параметри. Целта ни е проектът да се реализира на пазарен принцип“, обясни тя. „Днешният консенсус в пленарна зала е добър знак, защото става дума за проект, който е много сериозен. Касае поколения напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни“, посочи Теменужка Петкова. „Надявам се, че днешната стъпка, която депутатите направиха е добро начало“, коментира тя.
Попитана дали ако оставката й не бъде приета е склонна да остане на поста Теменужка Петкова заяви: „Това каква ще бъде съдбата на оставката ми зависи от премиера Бойко Борисов и от коалиционните ни партньори“. „Депозирах оставката си, защото смятам, че така трябва да бъде в тази ситуация. Разговарях с премиера тогава, няма да тръгна към такъв ход без да съм говорила с него. Смятам, че това беше правилното в ситуацията“, каза още тя. 
Петкова бе в Народното събрание заради разискване за ядрената енергетика, инициирано от БСП. В 9ч сутринта, когато дебатите трябваше да започнат председателят на парламента Цвета Караянчена обяви, че те ще бъдат отложени, защото министър Петкова е в отпуска. Това предизвика скандал. Червените припомниха, че вчера следобед министърът на енергетиката в оставка е била на съвместното заседание на две парламентарни комисии – по енергетика и за контрол на спецслужбите.
"Никога не съм си представял, че това разискване може да се превърне в игра на тенис на маса", възмути се социалистът Таско Ерменков.
Два часа по-късно се оказа, че Петкова е прекъснала отпуската си и все пак ще се яви пред депутатите. Новината съобщи от трибуната зам.-шефът на НС Нигяр Джафер. Така планираните разисквания се състояха, а парламентът удължи работното си време.
Като резултат парламентът прие проекторешението на ПГ на ГЕРБ, което предлага до 30 юни 2018 г. министърът на енергетиката да внесе предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице. „За" предложението гласуваха единодушно 137 народни представители. Предложението на БСП бе сходно с приетото. От опозицията предложиха срокът за отделяне на активите от пасивите на АЕЦ „Белене“ да бъде един месец и поискаха министърът на енергетиката да предложи на Народното събрание пътна карта с необхидимите действия и срокове за окончателно решение по проекта.
В хода на разискванията министър Теменужка Петкова заяви, че правителството на Бойко Борисов прави всичко възможно за интереса на българите, когато става въпрос за ядрена енергетика и проекта „Белене“.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...