Adsense-top

Любомир Кючуков: Сегашната ситуация между Русия и Запада е по-тежка, отколкото през Студената война

Може да се каже, че сегашната ситуация в отношенията между Запада и Русия е по-тежка, отколкото през Студената война.
Например тогава случаи като този със Скрипал се решаваха между отделните служби и институции, докато сега не е така. 
Това коментира бившият зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в предаването "Светът е бизнес" по телевизия "Блумбърг". 
Според него,  в периода на Студената война все пак се е действало по някакви установени правила. 
„Конфронтацията тогава беше замръзнала, беше статична, контролируема и на база на взаимно приети от двете страни баланси. 
Сега тя е динамична, с тенденция за изостряне. 
Тя вече не е под същия контрол, защото и светът вече не е двуполюсен.“ Изострените отношения между Лондон и Москва например могат да доведат дори и до реални сблъсъци" смята дипломатът. 
„Говорим за възможност от сблъсък, не е задължително да става дума за война на територията на някоя от двете страни, а за инцидент на територията на Сирия например, където Русия и западната коалиция практически си противостоят“, добави бившият зам.-външен министър.  
По думите му в отношенията между Кремъл и Запада все повече се натрупват се епизоди, които се сумират в една крайно негативна тенденция на изостряне на напрежението и влизане в една безкрайна спирала на конфронтация, която не очертава никакви позитивни перспективи. 

Изтоник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...