Adsense-top

Кой трябва да лекува емигрантите? Защо пак сме ние - идиотите, останали тук...?

Днес стоя на опашка да си платя данъците. Плащам винаги на едно и също място - банката в НАП, защото е без такси. Там се редим бедняците и си говорим...
И пред мен стои един човек - целият в златни ланци, вкл. и часовникът му изглеждаше златен.
И си викам - гледай го този - колко пари има, а се реди тук на опашката, където е без банкова такса...
След малко този човек се разприказва с друг.
"Работил съм 13 години в Испания. Плащал съм осигуровки. Не ми ги признават. Сега отивам на изследвания в болница, и не ми признават осигуровките. Нали сме в ЕС. Защо не ми ги признават? Накараха ме да платя и тук. Внесох 1300 лв., сега още 500..."
Другият одобрително кимна, в очевидна критика към държавата...
Само че какво ни каза този случай?
Ами каза ни, че сме идиотска държава. Въпросният "испанец" е решил да се лекува в България. И като такъв си внася осигуровките за 5 години назад, и получава лечение.
Внася 1800 лв., получва каквото му сърце иска - ако трябва и операция за 100 хиляди.
И къде е циничново? Ами той ги плаща тия пари, след като е видял, че помощ му трябва.
Ако ги беше плащал по общия ред - както плащаме всички, то тогава и той, и 2 милиона други емигрирали, щяха да внасят в НЗОК. И да ползва който е болен.
Но не. Този човек плаща САМО АКО ИМА НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ.
Което е пълна порнография. Ако в България се приложи подобен принцип, приходите в НЗОК ще се сринат. И всеки ще плаща само като му дойде, та да получи лечение за много повече.
Кой позволява това? Какви идиоти сме да включваме в системата хора, които са си гледали кефа, и се сещат като се разболеят?
Който така прави, следва да си плати пълното лечение, а не само застрахователната здравна вноска, която е за редовните платци...
А най-големият абсурд е друг. Преди години, в резултат на бунт на емигранти, държавата ги освободи от здравни вноски. Преди това бяха длъжни да си плащат и те. Освободиха ги. Добре. Тогава се лекувай в чужбина. Но като си избрал този път, нямаш вход обратно. Или поне не на тази смешна цена!
И най-интересният въпрос  - защо като си плащал в Испания, не се лекуваш там?
Сигурно защото ти е изтекла осигуровката там, испанците не са идиоти като нас и те изхвърлят. И за да влезеш пак в тяхната система, ще платиш хиляди или десетки хиляди евра.
И ти идваш тук - при идиотите, да те лекуват. Че сме много богати...
А това за ланците не е измислено за подсилване. Наистина беше целият в злато този. Първоначално го помислих за мутра...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...