Adsense-top

Патриотарите в гръмко мълчание за подвига ни при Одрин! Подмокриха ли се от Ердоган?

Така наречените патриотари изпаднаха в гръмко мълчание за подвига на българската армия при Одрин. 
Подмокрикаха ли се от Ердоган патриотарите и защо медиите мълчат за героизма на нашите войни сътворили нечувана победа преди 105 години?!
Би Нюз припомня какво се е случило на днешната дата:
На 26 март 1913 г. извършва една от най-великите си победи с превземането на турската крепост от Втора Българска армия, решителна победа, довела до края на Балканската война. 
Съюзниците са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.
Обсадата е известна с един от първите случаи на действие на бойна авиация.
Постижението на българите се резюмира от британски военен кореспондент:
"Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинг годишно изведе на полето след четиринадесетдневна мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели и спря едва при портите на вражеската столица. С изключение на японците и гуркхите, единствено българите от всички войници влизат в битка с непоклатимото намерение да убият поне един враг."

Източник: BNews.bg

1 коментар:

Кажете си мнението...