Adsense-top

Проф. В. Димитров: КЕВР е беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката

„Драмата, която се разиграва, е резултат от провала в Закона за енергетиката. 
Това е един провален закон с огромни дефекти. 
Той не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие. Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата”. 
Това заяви проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание.
По думите му държавата трябва незабавно да измени Закона за енергетиката и да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. 
КЕВР да разрешава придобиването, което да се приложи и по висящия казус с ЧЕЗ.
„Докато няма сделка, нашите институции реално нямат основание да се самосезират по сделката за ЧЕЗ. Както банковото дело, така и енергетиката са особени дейности, поради което се регулират от няколко закона. В този смисъл законът дава достатъчно основание на регулатора да контролира всички дейности и има много мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, на мнение е енергийният експерт проф. Атанас Тасев.
„КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) и това е огромният проблем. Ето защо е беззъб регулатор. Законът не въвежда този разрешителен режим и за мен това е нормативен провал. Резултатът от това е, че сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата”, коментира още проф. Валери Димитров.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...