Adsense-top

Ердоган предложи да приемем латиницата, както Турция го е направила, Бойко кима мълчаливо...

Малко преди срещата на ЕС и Турция, на съвместна пресконференция на Бойко Борисов и Реджеб Ердоган, бе пусната поредната бомба от страна на турския диктатор.
"България може спокойно да приеме латиницата. Ще ви върши перфектна работа, както върши на нас. Ние се отказахме от старите клинописи и приехме модерна европейска азбука. Виждате, че процъфтяваме..." - каза Ердоган.
При което Бойко Борисов не каза нищо, а само кимна с глава и се усмихна.
Ако България приеме латиницата, това по същество ще уеднакви буквите ни с тези на турците и ще направи по-лесна асимилацията ни.
Латиницата е въведена в Турция от Кемал Ататюрк. Това обаче се случва, защото Турция просто преди това не е имала собствена азбука изобщо. Тя е ползвала арабско-персийски знаци, които в много случаи изобщо не са съотвествали на турския език. Т.е. турците никога не са имали това, което имаме ние - собствено писмо, напълно пригодено за езика ни.
Преди време подобни идеи имаше и бившият президент Петър Стоянов, който се прочу и с това, че върна "История Славянобългарска" на Гърция.
Латиницата по принцип може да се ползва за славянопис. Правят го страни като Полша, Чехия, Хърватска и пр. Но специалистите са единодушни, че кирилицата е много по-подходяща за всяка една славянска реч, и в случая става дума за историческо наслагване на тези общества, поради приемането на католизизма.

Г.Н.

8 коментара:

 1. Тоя е много нахален! Айде марш от тук!!!

  ОтговорИзтриване
 2. Тоя е много нахален! Айде марш от тук!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Александър Шопов27 март 2018 г., 11:55 ч.

  Няма да се учудя, ако приемем латиницата. С отричането на османското робство (сега турско съжителство), се отрекохме от възрожденците ни - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Г. С. Раковски, Георги Бенковски, Христо Ботев, Захари Стоянов, патриархът на българската литература Иван Вазов, НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ГЕРОЙ ВАСИЛ ЛЕВСКИ и още много други. Ще дойде време, когато като питаме децата кои са Ботев и Левски, те ще отговорят, че това са футболни отбори. Както и да е, някак си и това ще мине покрай нас. Отрекохме се от Възраждането на българския народ. Със зората на "демокрацията" масово се започна използването на латиницата по реклами, графити и подобни. Добре, че тогава вестниците и телевизията продължиха на кирилица. Още тогава предвидих, че ще дойде ден, в който ще отречем и кирилицата. И ето го този ден, ако не е дошъл, то се приближава "със страшна сила" и скорост. И то не от къде да е, а от там, от където преди 5 века са дошли ония, които затриха българската държавност. Добре че поне не успяха да затрият българската духовност и народност. Но сега и това ще стане. Да посегнеш на нещо, което една България е дала на СВЕТА - БЪЛГАРСКАТА азбука, както би трябвало да се нарича кирилицата, на която пише половината свят едва ли не, като се започне от Югоизточна Европа и се стигне чак до Тихия океан, това вече е мноооого меко казано прекалено. А да се съгласиш на това е не само тъжно, но и меко казано жалко. Българският език е един от богатите езици на думи, но в този случай просто ми е изключително беден речника (а смея да твърдя, колкото и не скромно да звучи, макар че скромността вече не е модерна, че имам дар слово) за да намеря подходящите думи, с които да изкажа възмущението си от това! "О неразумний юроде" нека ти припомня, че азбуката, на която ние пишем, която е създадена от светите братя Кирил и Методий, чийто празник честваме на 24-и май (и който както е тръгнало ще го отречем и него), е създадена за да ни направи самостоятелни и неподчинени на Константинополската патриаршия и Византийско влияние, с което да се ПРЕДОТВРАТИ понататъшното ни заличаване като нация! Трябва ли чужди народи, на които НИЕ сме им дали азбуката да се бият в гърдите и да си преписват наши постижения, колкото и малко да са те? О, свети братя Кириле и Методие, прости невежеството на тоя народ, но той си пати от ума си. "Ум царува, ум робува, ум патки пасе".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Последното е най точно за нашето определение като народ. Много обикновени хора виждат проблема не в българите политици. А в политиците които не са дошли от народа.гордеят се с герои които всъщност са предали и сега искат да им отрекат истинският образ и цели.

   Изтриване
 4. Имам един въпрос към продажния Бойко колко му плати Ердоган за да се съгласи да ни махне азбуката? Докога ще ги търпим тези продажници дето ни унищожават като народ и държава?

  ОтговорИзтриване
 5. Докато народа (овце) още спи или се страхува да се вдигне срещу тези хрантутници, ще ни тъпчат и ще правят каквото си искат и няма да мирясат да крадат...

  ОтговорИзтриване
 6. Eeeei gospodin Borisov , za6to NE 4ETETE ISTORIATA NI? VIE STE DLqJEN DA IA POZNAVATE I DA IA PAZITE NALI STE BqLGARIN!?

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...