Adsense-top

Посегнаха и на мартеницата - била "древен езически ритуал", а не тръгвала от Аспарух и кръвта на гълъба му...

 
Промиването на мозъците и подмяната на историята е в пълен ход, и удариха поредно изконно българска традиция - мартениците.
В обширно представяне насред централните новини на бТВ бе внушено, че мартениците нямат нищо общо с България. Първо бе изтъкнато, че с такива се окичват и в други страни - Румъния, Молдова, Македония, Сърбия и Гърция. И след това бе казано, че това "вероятно започва от древен езически ритуал".
Всъщност, това е груба лъжа на бТВ. Наистина мартеници има в съседните страни, но това е защото са били част от България. Румъния почти цялата е била част от България, дори до средата на 19 век там се пише на кирилица. Останали са доста български традиции.
Македония си е българска. В Сърбия и в Северна Гърция също в миналото е имало огромно българско население. И затова там има мартеници.
В Молдова има български изселници.
Мартеницата, според легендата тръгва от сестрата на Хан Аспарух, която му пратила гълъб с вързан бял конец, като това била новина за блага вест. Но крачето на гълъба се разкървавило, затова добрата новина стигнала с бяло-червен конец.
Ето това е истината. Няма друга истина, мартениците нямат нищо общо с никакви други народи!
Но мозъците ви ще промиват, не се съмнявайте...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...