Adsense-top

Бойко, дето уж нямаше нищо общо, набързо уволни Гинка от схемата...

Премиерът Бойко Борисов повика на спешен разговор в Министерския съвет (МС) в 8.30 сутринта в четвъртък купувача на бизнеса на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова, съобщиха правителствени източници.
Според неофициалната информация тя е декларирала готовност да се оттегли от сделката, тъй като не е имала намерение да провокира подобен скандал, нито да участва в заговор за свалянето на управляващите, както заподозря министър-председателят.
Кабинетът пък обмисля вариант, в който държавата да се включи в изкупуването на бизнеса на ЧЕЗ у нас, доколкото това е възможно, и така окончателно да бъде сложен край на случая, научи Mediapool. Това потвърди и самата Върбакова, заявявайки пред медиите след срещата, че държавата ще се включи в сделката.
На разговора в МС са присъствали още вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов. Пред тях Върбакова разказала подробности от участието ѝ в процедурата за продажбата на ЧЕЗ в България и е декларирала, че от кабинета познава единствено енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, която обаче не била виждала отдавна.
Разговорът им стана факт на фона на неофициалната информация на Mediapool, че сделката е пред провал заради разразилия се в последните дни политически скандал, който неимоверно повиши риска за банките, гарантирали осъществяването на покупката.
В същото време по-късно в четвъртък парламентарните комисии по енергетика и за контрол на службите за сигурност ще проведат съвместно заседание във връзка със сделката между ЧЕЗ и "Инерком". По темата ще бъдат изслушани представители на Комисия за защита на конкуренцията, КЕВР, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и разузнаването. Провеждането на това заседание е по идея на управляващите и на него се очаква да присъства и самата Върбакова.
Борисов помолил Бабиш да съдейства на правителството ни
Междувременно Борисов проведе нов телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш в сряда вечерта, за да поиска от него съдействие за евентуалното влизане на българската държава в сделката, съобщи правителствената информационна служба.
От своя страна чешкият премиер е обърнал внимание на българския му колега, че вече има подписан договор между двете страни по продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Освен това е посочил, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.
В тази връзка Надзорният съвет на "ЧЕЗ Груп" е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за "Инерком". Съветът на директорите е потвърдил, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяването на продажбата.
Според Борисов пък изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна. Двамата са отбелязали, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката, както и че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.
В тази връзка говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментива в четвъртък пред бТВ, че държавното обвинение внимателно следи медийните публикации по темата, но до този момент не е налице основание за самосезиране. При постъпване на конкретен сигнал във връзка със сделката за ЧЕЗ, прокуратурата ще го провери, увери говорителката на Сотир Цацаров.

Източник: Медиапул

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...