Adsense-top

Пак го измислиха: Търговско предприятие ще става стопанин на язовирите! Тоалетният министър начело на новата схема!

Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е и собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. 
Това заяви пред журналисти министърът на икономиката Емил Караиванов след заседанието на правителството.
"Днес, както бяхме поели ангажимент, бяха внесени предложения за законодателни изменения. 
В първата си част те касаят изменения в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – голям, малък и какви са изискванията им за експлоатация", каза министърът.
"Разбирате, че при големите и малките язовири това е съвсем различно. 
Ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове“, обясни той. 
"Най-важната тема – възнамеряваме да създадем търговско предприятие, с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това предприятие.
Съответно това предприятие да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства. 
Има предложение да се създаде фонд, който да генерира средства не само от бюджета, но и от стопанската дейност на тези язовири. Тук говорим за всички язовири. От този фонд да се набират средства за извършване на ремонти“, коментира той. 
От думите му обачме стана ясно още, че основен двигател на новата идея, и вероятно изпълнител с размах е не кой да е, а печално известният тоалетен министър.
Караниколово каза така: "В момента вицепремиерът Валери Симеонов ни събира, до другата сряда законът трябва да е готов и да е внесен в Народното събрание. Ще се разговаря с народните представители, които да ги внесат.“
Припомняме, че още в края на февруари Симеонов се намърда и в тази проблемна тема със заявката на капацитет, като свика работно съвещание по въпросите на безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.
За участие са поканени министрите Теменужка Петкова, Нено Димов, Владислав Горанов, Емил Караниколов, Румен Порожанов, Николай Нанков и председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горановски. Дали е имало такава среща и как е протекла, информация няма. Но пък да си спомним че месец по-рано, на 22 януари т.г. Симеонов влетя изненадващо в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) заради плачевното състояние и занижения контрол над язовирите.
Все пак Симеонов е принципал на ДАМТН.  Защо да не влети или пък да не управлява новото търговско дружество?

Източник: BNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...