Adsense-top

Корумпиран шведски съд осъди Газпром да плаща на Украйна за собствения си газ! Изригва нова газова война, оставаме на студено...

 
Руската компания “Газпром” обяви, че е започнала процедура по разтрогване на договорите с “Нафтогаз” Украйна.
Става дума и за доставки на природен газ, и за транзит през територията на Украйна. Това съобщи Алексей Милер, цитиран от “Комерсант”.
Ако се стигне до прекратяване на този транзит, България ще е най-потърпевша, защото няма никакви алтернативи извън руския газ. Конекторните връзки с Гърция и Турция са в сферата на приказките, въпреки че трябваше да са готови преди години. Нямаме връзка и с газопреносните системи на Сърбия и Македония.
Според Милер, причината за предприетите действия е решението на Арбитражния съд в Стокхолм, съгласно което “Газпром” трябва да плати на “Нафтогаз” 4.6 милиарда долара.
Решението е абсурдно и е очевидна част от новата Студена война, която започва. Най-вероятно Русия изобщо ще спре да признава решения на чужди съдилища, но това дело започна на по-ранен етап.
“Това съществено наруши баланса на интереси между нас и украинската компания. Ние не приемаме да финансираме украинската икономика. Затова смятаме, че продължаване на договорите между нас и украинската страна е нецелесъобразно”, каза Милер.
От вчера “Газпром” спря подаването на природен газ за Украйна.
По тази причина в страната са въведени редица ограничения на потреблението, в това число и затваряне на училища и детски градини. Засега няма проблем с транзита на природен газ към Европа, в това число и към България.
Но ако се стигне до прекратяване на този транзит, България ще е най-потърпевша, защото няма никакви алтернативи извън руския газ.
Конекторните връзки с Гърция и Турция са в сферата на приказките, въпреки че трябваше да са готови преди години. Нямаме връзка и с газопреносните системи на Сърбия и Македония.

Източник Дир.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...