Adsense-top

България възкръсна като Лазар от гроба, защото се появи Христос от Север

 
„Да ни е честит празника, българи. На днешния ден България възкръсна", каза народният представител от "БСП за България" проф. Иво Христов пред паметника на Цар Освободител в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Той и пловдивските депутати от „БСП за България" Теодора Халачева, доц. Георги Йорданов, Димитър Георгиев и Георги Търновалийски днес се включиха в градските тържества по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.
Проф. Христов изтъкна, че за възкръсването си България е платила с кръв, страдания и петвековни унижения.
„Винаги трябва да помним, че България възкръсна като Лазар от гроба, защото се появи Христос от Север. Ако не бяха те - руснаците, нас сега нямаше да ни има", посочи народният представител.
Теодора Халачева допълни, че българската благодарност към освободителите е искрена и автентична.
„Това личи от хората, които са днес тук пред паметника на Цар Освободител. Толкова много пловдивчани, семейства с деца, млади хора, понесли български трибагреник, развели руски флаг. Този дух и това присъствие са вълнуващи. Трети март е светиня, нека помни и пазим историята", призова най-младата парламентаристка.
„Днес тук и по всички бойни полета всеки камък нашепва за саможертвата на падналите за свободата, а вятърът носи от урва на урва имената на хилядите руски солдати и български опълченци", сподели народният представител Георги Търновалийски и подчерта, че Трети март е ден за историческа памет и празник на българското възкресение.
„Да сведем глави пред онези, които загинаха за нас и ни завещаха свободата", призова и доц. Георги Йорданов. По думите му нашата мисия е да следваме техните завети, ръководейки се от любовта и дълга към Отечеството.
След официалната церемония на „Бунарджика" народните представители и общинските съветници Десислава Йорданова и доц. Ангел Иванов положиха цветя на Паметника на опълченците.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...