Adsense-top

България: Служителки в магазин плащат откраднато яке, защото прокуратурата пожали крадлите...

Служителите от бургаски магазин плащат откраднато яке, защото прокуратурата в морския град прекрати наказателното производство срещу крадлите. Пред камерата на Нова телевизия управителката Мария Динева сподели, че е получила писмо от прокурор, в което като мотив е посочена ниската стойност на открадната вещ.
Сега служителките като материално-отговорни лица ще трябва да отделят пари от заплатите си, за да покрият щетата, добавя Динева.
Прокуратурата в Бургас отказва да образува досъдебно производство срещу две жени, които са заловени за кражба от магазин на централната улица.
„Още през май месец излъчихме кадрите, след като от магазина ни изпратиха видеозапис, заснет от техните охранителни камери. 10 месеца по-късно продавачките са разочаровани от развоя на този случай и са притеснени, че сега самите те ще трябва да плащат якето, въпреки че са установени крадлите. Знаят им се имената. Всичко е ясно, но не и защо е прекратено търсенето на отговорност от заловените“, каза водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.
На кадрите, които отново бяха излъчени по Нова телевизия тази сутрин, се вижда как възрастната жена краде якето, докато приятелката й мери друго и по този начин отвлича вниманието на продавачката. Кражбата става на 1 май миналата година. Веднага след излъчването на записите, полицията обяви двете жени за общодържавно издирване, а после ги задържа.
„Разпознахме ги. Якето беше намерено и следователката каза, че е носено. Заради това не се приема якето и трябва да ни се плати стойността на открадната вещ“, уточнява Мария Динева.
Случаят е бил предаден на прокуратурата, а по думите на управителката на магазина, по производството са се сменили трима прокурори. Когато се очаквало вече да бъде насрочена дата за дело срещу двете жени, получили писмо от прокуратурата за прекратяване на наказателното производство.
Тези жени са хванати, пуснати и се разхождат на свобода, добавя Динева.
„В писмото, което получих, са посочени имената на крадлите. Явно много са крали и винаги са минавали метър“, каза пък собственичката на магазина.
От прокуратурата в Бургас отказаха да коментират мотивите, с които са прекратили наказателното производство срещу двете жени.
Собствениците на магазина имали право да обжалват. Парите, които те трябва да дадат за адвокат, обаче са повече от стойността на якето. Затова жените ще покрият разходите от заплатите си.
Тази история дава повод да си отговорим на въпроса защо все повече хора се саморазправят с крадците и вземат закона в собствените си ръце, каза пък Виктор Николаев.

Източник: Пан.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...