Adsense-top

Тръмп въвежда мита на колите от ЕС... Балонната икономика на Меркел пред колапс...

 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха DPA и BBC.
„Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс!", написа Тръмп в Тwitter.
Ако подобна търговска война се случи, ЕС най-вероятно ще колабира за 2-3 години. Той се крепи на икономиката на Германия, която пък се крепи на износа - основно на американския пазар, руския, и донякъде - в Азия.
Без САЩ, Германия остава едно остригано пате, а еврото ще струва колкото струваше германската марка след Първата световна война.
Във втори туит Тръмп се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с „нашите много глупави търговски споразумения и политики“.
„Нашите работни места и богатство се дават на други страни, които са се възползвали от нас години наред, и се смеят на това какви глупаци са нашите лидери. Край на това!", добави Тръмп.
Tърговският спор започна в четвъртък, когато Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху много категории вносни алуминиеви продукти. Това накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки и предизвика критики от страна на МВФ и СТО. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят".
Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че ЕС е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация. Твърди се, че ЕС възнамерява да въведе такса от 25% (за около 3,5 млрд. долара) на вноса от САЩ след предложението на Тръмп за 25% мито върху вносната стомана и 10% за алуминия.
Исторически, САЩ стават световен икономически лидер някъде около 1900 г. при условия на почти пълна автархия - затворена икономика. До 1945 г., тя все още е затворена с вътрешни обороти от 95% от БВП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...