Adsense-top

Коя е "славянката" в "Прощаването на славянката"? Това е българката, която праща мъжа си в Първата Балканска война...

 
Най-популярният марш в света безспорно е „Прощание славянки”! Мнозина още мислят, че той е създаден за руската армия и е посветен на руската жена, но не е така.
Написан е по повод първата Балканска война, а авторът е въодушевен от неочакваните грандиозни победи на Българската армия в тях. 
Известно е, че в Първата Балканска война, реално воюва основно България - на най-тежкия фронт, и тя изтласква турците. 
Гърци и сърби заемат предимно свободни територии. Реални военни действия те предприемат едва през Междусъюзническата война.
Т.е. не може да има съмнение, че вдъхновението идва от Българската армия.
А песента е посветена на българските жени, които изпращали мъжете си на фронта. Именно българката е "славянката" от "Прощаването на славянката".
Първата Балканска война предизвиква бурни реакции в целия свят и особено в Русия, където се записват стотици доброволци.
Роднини на воините от 122-ри Тамбовски пехотен (мускетарски) полк, стражаващ се в Руско-турската война, също заминават доброволци за България.
Никому неизвестният щабен тръбач от VII Тамбовски кавалерийско полк, 28-годишният Василий Агапкин, е въодушевен от победите на българската армия над армията на турската империя и той замисля да създаде свой марш.
За него няма нищо по-тъжно от раздялата на българските воини с техните майки, сестри, жени, любими… И той създава марша ”Прощание славянки”!
За първи път маршът е изпълнен в град Тамбов по време на строеви преглед през 1912 година.
Само за месеци той набира огромна популярност със своята мелодичност, напевност, темброво-динамичен контраст и плавност.
През 1915 година е издадена и първата грамофонна плоча с този марш. След това плочите се разграбват като топли пирожки, а маршът придобива световна известност!
Първоначално маршът се изпълнява само като мелодия, без думи. Текстът (или по-точно текстовете) са написани по-късно. Нещо повече – по време на Първата световна война, на Октомврийската революция от 1917 година и Гражданската война, маршът се ползва с огромна популярност и сред белите и сред червените. Под името „Сибирски марш” се изпълнява в частите на адмирал Колчак!
Днес този марш се счита за шедьовър в световната музикална култура и нещо като музикална визитна картичка на Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...