Adsense-top

Бойко описан като "непознат мъж" в разговорите за "Мишо Бирата"... :)

 
"Проведен разговор между Ваньо Танов с непознато лице, мъж, на служебна тема във връзка с лице, наречено Мишо Бирата".
Така бил докладван през 2012 г. в прокуратурата разговорът между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, разказа новоизбраният шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев пред Би Ти Ви.
Като прокурор Георгиев наблюдава дело за корупция в митница "Свиленград", по което са подслушвани 10 души, в това число и Танов. В разговора между Танов и Борисов, записан по това разследване, се чуваше как премиерът нарежда на шефа на митниците да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача".
Георгиев обаче твърди, че съдържанието на този разговор никога не е достигало до него. "Никога по никакъв повод не съм разследвал този разговор", каза Георгиев и нарече свързването на името му със скандала "Ало, Ваньо" фалшива новина. Съдържанието на този разговор стана публично през 2011 г., след като изтече в медиите.
Борисов първо отричаше и твърдеше, че разговорът е манипулиран, после полупризна, че искал да направи услуга на тогавашния президент Първанов - близък на Михаил Михов, две години по-късно каза, че такъв разговор се е състоял и че "дълбоко се разкайва".
През 2014 г. разследването на този разговор беше прекратено, без изобщо да се провери съдържанието.
"Нямам нищо общо с това дело", каза в неделя Георгиев. Отделно проф. Велко Вълканов сезира главния прокурор Борис Велчев да разследва действията на премиера като длъжностно престъпление. Дело не бе образувано поради това, че Борисов се разкайвал.
"Нямаше запис на този разговор с Борисов. Впоследствие, след като приключихме делото, такъв разговор се появи в медиите. Тогава аз събрах екипа и (...) разровихме всички документи. (...) На един лист хартия бяхме извадили един разговор и там видяхме всъщност какво е пристигнало при нас. Цитирам по памет: "проведен разговор между Ваньо Танов с непознато лице, мъж, на служебна тема във връзка с лице, наречено "Мишо Бирата". Това разказа Георгиев пред Би Ти Ви. "Нямахме съдържанието на разговора. Няма възможност да се изписва всеки разговор, това е огромен обем хартия", обясни той как работят службите.

ДА СЕ ГОТВЯТ

Георгиев повтори плановете си за близките седмици да бъдат задържани "хора с пари". Той отказа да разкрие подробности, но от думите му се разбра, че най-вероятно скорошните гръмки акции на новосъздадения орган, който оглави миналия четвъртък, ще бъдат срещу магистрати. "Искам много да оправим съдебната система. Ако там се елиминира корупцията, тя ще изправи всички други обществени отношения", обясни Георгиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...