Adsense-top

Петър Кънев: С промените в Наказателния кодекс ГЕРБ настъпиха мотиката

Губим от несъбрано ДДС по около 500 милиона лева в последните 18 години, както показват данните на НАП.
Това каза в предаването "Тази сутрин" по Нова телевизия депутатът от левицата Петър Кънев, който е председател на икономическата комисия в парламента. „Този данък е основно перо в бюджета, данъчните трябва да направят анализ и да се види къде са отишли тези пари“, посочи той.
От 2000-та до 2017-а година държавата е "пропуснала" пари, които се равняват на бюджета за образование за 4 години, заяви депутатът.
Повод за думите му стана доклад на НАП, според който в посочения период държавата не е събрала 16 милиарда лева от ДДС, както и 5,8 милиарда лева от влезли в сила ревизионни актове.
„Това са напълно отписани пари. Излиза, че това са някъде под половин милион годишно. На пръв поглед сумата е огромна, защото се равнява на бюджета за образование за 4 години”, категоричен беше Кънев. 
Той припомни думите на икономическия министър Владислав Горанов, че годишно само от горива не се събират около 1 милиард.
Кънев коментира и оттеглените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс за криминализиране на търговски отношения между частни фирми. Според него, с това си предложение ГЕРБ са настъпили мотиката и затова са изтеглили закопроекта от пленарна зала.
„Ако договор между две частни фирми не се изпълнява от едната, с тези промени по този въпрос може да бъде сезирана прокуратурата, това е неприемливо. Не може тази угроза да виси над 480 000 фирми, регистрирани у нас“.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...