Adsense-top

Бойко привика Гинка, ще национализира ЧЕЗ, за да се спаси властта...

 
Премиерът Борисов е привикал Гинка Върбакова в Министерския съвет, съобщи Блиц. Най-вероятната причина е обсъждане как държавата, а не Гинка, да стане собственик на ЧЕЗ.
По принцип, друг вариант, освен Гинка да продаде фирмата си, няма, иначе бюрократичните процедури стават много сложно.
Ако това стане, държавата ще трябва да извади от някъде 800 милиона лева, непредвидени в бюджета.
Ако стане национализация обаче, след това става много трудно олигархичното преразпределяне на компанията. С оглед на обществените настроения, нова приватизация в следващите 20 години е невъзможно.
Очаква се двамата да се срещнат в 8.30 ч. и да разговарят за ситуацията около ЧЕЗ.
Припомняме, че Борисов разпореди пълна финансова и данъчна проверка на сделката.
Премиерите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш разговаряха отново по телефона за сделката с ЧЕС, съобщи Нова телевизия.
Двамата лидери се чули късно снощи. Борисов е поискал допълнителни разяснения на позицията на чешкото правителство. Андрей Бабиш е уверил, че е поискал доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. Вероятно това обаждане е за да се покрие предната лъжа на премиера ни, че Бабиш му бил дал информация за ЧЕЗ, което онзи отрече и хвърли страната ни в международен скандал.
“ЧЕЗ груп” е изискал информация за Инерком.
Съветът на директорите на дружеството е потвърдил, че са направени множество проверки за потенциалния купувач и източниците му на финансиране и че те не са показали никакви проблеми.
Двамата премиери заявиха, че нямат и не са имали каквито и било връзки със сделката и с дружеството купувач.
Борисов помоли чешкия си колега за съдействие за контакт с ръководството на ЧЕЗ в случай, че държавата реши да изкупи дела на ЕРП-то. От своя страна чешкият премиер обърна внимание, че договори вече са били подписани.
Всичко това вероятно означава, че държавата ще притисне Гинка да и продаде своята фирма, за да се спаси по спешност правителството...

Блиц, Нова тв, Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...